Václav Klaus: Všichni z pětikoalice mají enormní zájem vládnout, a už se vidí na místech ministrů

13. listopadu 2021·Zprávy·Dominika Číčelová

Václav Klaus. (Foto: Frekvence 1)

Bývalý prezident Václav Klaus byl hostem Press klubu a vyjádřil se k novému premiérovi Fialovi i k tomu, jak vidí budoucnost pěti koalice. Během rozhovoru zmínil i absurditu výsledků podivných voleb a vyslovil obavu, že ani tato nová vláda nebude mít takovou tendenci šetřit, jak prozatím slibuje.

Není důvod, proč by neměl Zeman vykonávat svou funkci

Prezident Miloš Zeman pověřil Petra Fialu sestavením nové vlády, což je formální akt, který probíhal po celou dobu dospělého života bývalého prezidenta Václava Klause. Vůbec mě nepřekvapilo, že tuto záležitost prezident Zeman nijak neprodlužoval. Dnes jsem četl, ať nezkoumáme, zda může vykonávat tisíc a jednu prezidentskou funkci, ale zda může vykonávat těch pár klíčových. A když jsem sám pana prezidenta v nemocnici navštívil, nevidím jediný důvod, proč by nemohl přijmout demisi vlády či pověřit někoho sestavením vlády,” říká Klaus.

Pětikoalice vydrží

Podle jeho slov je velice těžké v této chvíli určit, jaký bude Petr Fiala premiér“To bychom předbíhali dobu. Myslím, že Fiala dostal kouli na nohu v nešťastném výsledku nešťastně koncipovaných voleb. Tyto volby proběhly na bázi podivných nadkoalic, které totálně smazaly rozdíly jednotlivých stran… Já jsem zažil tříkoalici a nazval bych to neuvěřitelnou životní záležitostí. Petru Fialovi takovou situaci vůbec nezávidím, ovšem, když se spolu takhle domluvili, tak spolu budou prožívat riskantní vládnutí… Spousta lidí tvrdí, že se za chvíli celá pětikoalice rozpadne, ale já myslím, že ne. Všichni mají enormní zájem vládnout a už se vidí v místech ministrů, takže jsem přesvědčen, že tato vláda celé čtyři roky vydrží,” Tvrdí bývalý prezident České republiky.

Nepopírá ale, že si nedokáže představit, že vláda bude takto schopná vládnout tak, jak má“Až se bude v pěti vláda shodovat, nebo neshodovat, ohledně detailů, tak nastane určitý problém. Ale nemyslím si, že to povede k rozpadu vlády, spíš povede k obtížnosti na něčem se dohodnout,” konstatuje Klaus.

Co se týče výsledku voleb a vypadnutých stran, bylo pro něj největším překvapením sociální demokraté (ČSSD)“Říkal jsem si, že nějaké tvrdé jádro sociálních demokratů v této zemi existuje už přes sto let. Takže mě překvapilo, že vymizeli z povrchu zemského,” přiznává Václav Klaus.

Tři ministerské posty Pirátů považuje za úžasné

Situaci, kdy mohou mít Piráti tři ministerské posty, když mají ve Sněmovně pouze čtyři křesla, označuje Václav Klaus jako “úžasn锓Myslím, že je to jeden z historických světových rekordů. Do dokonalosti to má ale ještě daleko. Poměr měl být opačný. Měli mít tři poslance a čtyři členy vlády. Tím by teprve došli do cíle absurdity, která v této situaci podivných koalic a kroužkování. Já doufám, že tomuto výsledku se nám někdy podaří dosáhnout,” říká s nadsázkou host Romany Navarové Václav Klaus.

Prezident není podepisovací loutka

Během rozhovoru došla řeč i na vyjádření nesouhlasu prezidenta republiky s návrhy vlády na premiérské či velvyslanecké posty. Václav Kalus vzpomněl na situace, kdy s vládou v některých situacích nesouhlasil. ” Samozřejmě každý prezident někdy povytahuje obočí a říká si, že to snad nemohou myslet vážně, s tím, koho na tyto posty navrhli. Vždycky to tak musí být. Jinak by byl prezident skutečně jen loutka, která zvedá ruku a něco podepisuje. To by pak mohl někdo klidně říct, že se za něj podepisuje někdo jiný. Prezident má mít šanci někdy říct: To snad nemyslíte vážně…  komentuje bývalý prezident.

Ještě dodal, že Miloš Zeman na něj působil, jako značně uzdravenější člověk i při rozhovoru na Frekvenci 1 i při osobní návštěvě dva týdny zpátky.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme