Václavské náměstí zaplnily tisíce lidí v duhových barvách

10. srpna 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Na Václavském náměstí v Praze se 10. srpna 2019 scházeli účastníci průvodu hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT) Prague Pride Parade.

 Na Václavském náměstí se od dopoledních hodin schází tisíce lidí s duhovými vlajkami a doplňky. Ve 12:30 odtud vyrazí do ulic Prahy průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů, translidí (LGBT) Prague Pride Parade. Účastníky doprovodí 21 alegorických vozů se zvukovými systémy, projdou centrem města a skončí na Letné. Připraveny jsou desítky policistů, kteří budou dohlížet na bezpečnost.

“Věříme, že letošní průvod bude opravdu velký, přestože počasí nám zatím úplně nepřeje,” řekla ČTK mluvčí festivalu Bohdana Rambousková. Očekává, že se karnevalového průvodu účastní minimálně stejně lidí jako loni, kdy se sešlo 35.000 účastníků.

Duhový pochod, jímž vrcholí týdenní festival s tématikou LGBT Prague Pride, se konal poprvé v roce 2011. Tehdy vyvolal bouřlivé reakce konzervativců, podle nichž byla přehlídka obscénní a nevkusně vnucovala ideologii homosexualismu. Pojem použil tehdejší prezident Václav Klaus, podle něhož bylo nutné proti tomuto jevu bojovat. Protesty v dalších letech slábly. Dnes se na Václavském náměstí objevilo několik lidí s vlajkami, podle kterých by se účastníci pochodu měli bát božího hněvu.

Festival letos připomíná historii hnutí za práva LGBT. Spolek Prague Pride, který přehlídku a pochod pořádá, spolu s dalšími organizacemi podporuje uzákonění manželství i pro gaye a lesby. Ve Sněmovně přes rok čeká na projednání novela občanského zákoníku, která to má umožnit. Poslanci dostali i návrh, který naopak zakotvuje manželství jen jako svazek muže a ženy.

Dvojice mužů či žen mohou v Česku uzavírat od července 2006 registrované partnerství, proti manželům mají ale omezené podmínky. Řada politiků úpravy odmítá. Tvrdí, že aktivisté slíbili, že další změny už nebudou požadovat. Organizace oponují tím, že se společnost vyvíjí. Poukazují na výsledky průzkumů. Podle loňských zjištění agentury Median tři čtvrtiny Čechů a Češek souhlasí s tím, že by lidé měli mít možnost uzavírat manželství bez ohledu na svou sexuální orientaci, pokud se mají rádi. Rostoucí podporu ukazují i jiné výzkumy.

Zprávy - další články

Doporučujeme