VAROVÁNÍ: Na jižní Moravě jsou komáři nakažení smrtelně nebezpečným virem!

19. června 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Epidemiologové objevili na jižní Moravě komárynakažené smrtelně nebezpečným virem západonilské horečky. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). V Česku zatím není znám případ, kdy by se nemoc přenesla z komára na člověka, riziko ale podle odborníků existuje. Proti západonilské horečce zatím neexistuje očkování ani následná léčba. Onemocnění způsobuje těžké následky a pro infikovaného člověka může skončit i smrtí.

Do České republiky západonilskou horečku pravděpodobně zavlekli migrující ptáci, kteří sem přilétají ze saharské Afriky. Od nich se nakazili i komáři.

Komáry nakažené tímto virem našli vědci na jižní Moravě. “Není ale vyloučeno, že se vyskytují i jinde v republice,” řekl deníku epidemiolog Oldřich Šebesta z Krajské hygienické stanice v Brně. Virus izolovali specialisté u komára rodu Culex modestus, který se vyskytuje především u rybníků. Komáři se však mohou podle MfD adaptovat i do městských podmínek.

“Zatím v Česku nevíme o případu, že by se západonilská horečka přenesla z komára na člověka. Riziko ale existuje a každý by si měl pořídit kvalitní repelent,” uvedl Šebesta.

Inkubační doba nebezpečného viru je tři až 14 dní. Projevuje podobně jako běžná viróza – bolestmi svalů, kloubů, hlavy, zimnicí a horečkami. U mnoha lidí ale nemoc proběhne bez vážnějších symptomů.

Nákazu západonilskou horečkou u komárů zjistili jihomoravští epidemiologové během pravidelných kontrol. “Nedá se přesně říci, kolik jich může být. Z celkového množství komárů možná několik procent,”odhadl Šebesta.

Zprávy - další články

Doporučujeme