Varování na krabičkách nestačí. Podle vědců by měly být potištěny přímo cigarety

2. září 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Podle skotských vědců by nápisy na cigaretách pomohly odradit lidi od kouření. (Zdroj: Dailymail.co.uk)

Skotští vědci přišli s překvapivým závěrem. Podle nich totiž varovné obrázky a nápisy na krabičkách od cigaret nestačí. Mnohem efektivnější by prý bylo potisknout každou cigaretu zvlášť. Nápad již otestovali na dobrovolnících.

Vláda Velké Británie vyrazila do nekompromisního boje proti kouření. Současný plán usiluje o to, aby bylo do roku 2030 kouření ve Spojeném království zcela vymýceno. Za tímto účelem je pravidelně zvyšováno daňové zatížení cigaret a do veřejného prostoru míří nejedna protikuřácká kampaň. Nyní však vědci z University of Stirling ve Skotsku přišli s kontroverzním nápadem, který by se brzy mohl stát realitou.

Nápisy o tom, že kouření může zabíjet, by se podle odborníků měly tisknout na každou cigaretu zvlášť. Kontroverzní nápad již otestovali na dobrovolnících, se kterými konzultovali jejich pocity. Ukázalo se, že různá barevná varování přímo na cigaretě měla na kuřáky silný efekt.

“Upozornění na cigaretách je logický další krok, v Kanadě a ve Skotsku to již zvažují. Kuřáci sami říkají, že by jim to mohlo pomoci přestat, a bylo by to to nejjasnější varování pro děti, aby nezačínaly,” uvedla Deborah Arnott, ředitelka mezinárodní společnosti Action on Smoking and Health pro server Daily Mail.

Návrh má však i své odpůrce. “Krabičky cigaret se prodávají s grafickými varováními zabírajícími dvě třetiny jejich plochy. Lidé kouří navzdory rizikům, ne kvůli tomu, že informace o nich nejsou napsány na každé cigaretě,” myslí si Christopher Snowdon z Institutu ekonomických záležitostí.

Jednu výhodu však na nápisech přece jen vidí. “Po letech obtěžování zdravotními fanatiky by kuřáci mohli ocenit možnost podobné varování zapálit,” nechal se Snowdon slyšet.

Zprávy - další články

Doporučujeme