Ve Francii po třech dnech zatkli podezřelého z útoku v Lyonu

27. května 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: twitter.com/BNONews

Francouzská policie po třech dnech dopadla a zatkla muže podezřelého z výbuchu v centru Lyonu. Oznámil to v pondělí ministr vnitra Christophe Castaner. Muž v pátek večer zranil 13 lidí a použil pravděpodobně podomácku vyrobenou bombu.

Castaner na twitteru poděkoval protiteroristické jednotce, která se na pátrání po pachateli podílela spolu s policií a tajnou službou. Kde byl podezřelý zadržen, z tweetu není jasné.

K útoku se nikdo nepřihlásil a vyšetřovatelé vyslechli mnoho svědků. Útok byl spáchán před pekařstvím a prověřovaly se stopy DNA, které pachatel na místě zanechal. K výrobě bomby posloužil podle všeho peroxid acetonu (TATP), což je nestabilní a podomácku vyrobitelná výbušnina. V březnu 2016 v Bruselu a v roce 2015 v Paříži tuto látku použili islamisté při atentátech.

V Lyonu pachatel výbušninu odložil před pekařstvím na pěší zóně v centru města. Bezpečnostní kamery zachytily maskovaného muže, který na místo dotlačil kolo a odložil balíček. Pak se z dosahu kamer vzdálil.

Případ se vyšetřuje jako pokus o vraždu s možnými teroristickými pohnutkami, spáchaný za denního světla a s použitím výbušniny schopné zasáhnout velké množství lidí.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme