Ve školkách začínají zápisy dětí, potrvají 14 dní

2. května 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

V mateřských školkách dnes začínají zápisy dětí. Potrvají dva týdny, tedy do středy 16 května. Jejich přesný termín určují ředitelé školek s jejich zřizovateli. Nárok na přijetí k předškolnímu vzdělávání budou mít od září všechny děti starší tří let. Květnový termín zápisů do školek zavedla novela školského zákona od loňského roku.

Pro pětileté děti, kterých je podle ministerstva školství zhruba 109.000, je předškolní vzdělávání povinné. Většina z nich ale již nyní ve školkách je. Ti, co do nich zatím nechodí, se musí ve školce zapsat, i když se budou vzdělávat doma, nebo v neregistrované dětské skupině. Rodiče je na podzim budou muset do školky přivést na přezkoušení.

Pro mateřské školy platí podobný princip spádovosti podle místa trvalého bydliště jako u základních škol. Některé radnice ji ale neurčily podle ulic a rozhodly, že spádový obvod bude jeden na celém území obce či městské části s více školkami.

Loni žádali o přijetí do mateřské školy podle statistik ministerstva školství rodiče 154.433 potomků. Ředitelé těchto zařízení odmítli 33.237 žádostí. Do školek pak nově nastoupilo 116.062 dětí.

Podle odhadů úřadu by do školek v příštím školním roce mohlo chodit kolem 355.000 dětí. Mělo by to být víc než 90 procent všech tříletých a čtyřletých. Pětiletých do nich dochází přibližně 97 procent, zbytek se vzdělává například doma nebo v neregistrovaných dětských skupinách.

Celkový počet dětí ve školkách od školního roku 2007/2008 narostl o pětinu. Letos do nich chodí 362.756 dětí, před deseti lety to bylo o zhruba 71.600 méně. Růst se zastavil ve školním roce 2015/2016 a v posledních dvou letech dětí mírně ubylo.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme