Ve Šternberku se přiotrávilo pět lidí oxidem uhelnatým, skončili v nemocnici

15. listopadu 2017·Zprávy·Karolína Stránská

shutterstock

Pět lidí se ve středu brzy ráno přiotrávilo unikajícím oxidem uhelnatým v jednom z rodinných domů ve Šternberku na Olomoucku. Všichni skončili v nemocnici, šlo o tři dospělé a dvě děti. Přivolaní hasiči na místě naměřili velmi vysoké koncentrace oxidu uhelnatého, prostory domu poté odvětrali. ČTK to dnes řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Hasiči do Kollárovy ulice vyrazili kvůli úniku plynu dnes před 06:00. “Muž, který událost hlásil, byl s ostatními obyvateli domu, dalšími dvěma dospělými osobami a dvěma dětmi na balkoně. Hasiči celý dům postupně odvětrali, neustále měřili koncentrace oxidu uhelnatého a jakmile nenaměřili žádné hodnoty, byt předali odpovědné osobě,” uvedla mluvčí hasičů. Na místě zasahovala i zdravotnická záchranná služba, která všechny osoby z domu odvezla na ošetření do nemocnice, dodala mluvčí.

Podobný případ řešili policisté loni v listopadu, kdy se otrávili oxidem uhelnatým dva lidé v jednom z bytů v centru Olomouce. Záchranáři je našli v koupelně, oba skončili v péči záchranné služby. Při měření hasiči zjistili mimořádně velkou koncentraci oxidu uhelnatého, která mnohonásobně překračovala bezpečnou hranici.

Ročně je v Česku zaznamenáno několik otrav oxidem uhelnatým, který je produktem nedokonalého spalování. Nejčastější příčinou úniku v domácnostech jsou netěsnosti plynových kotlů. Otrava však může snadno nastat i tehdy, pokud není v pořádku odvod spalin z topidla nebo je zanesený komín. Hasiči proto nabádají k pravidelné kontrole a revizi topidel, ohřívačů vody a plynových kotlů. Lidé by si měli také pořídit detektor nebezpečných plynů.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme