Ve středních Čechách bylo podáno kolem 30 stížností na volby

19. října 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Ilustrační foto.

Ve středních Čechách eviduje soud kolem tří desítek stížností na komunální volby. Vyplynulo to z vyjádření mluvčí Krajského soudu v Praze Jitky Kubešové. Podle dřívějších informací by se měl soud zabývat například hlasováním v Hostivici u Prahy nebo Milíně na Příbramsku. Možnost zpochybnit výsledky voleb skončila dnes v 16:00.

Podaných stížností je více než 26 a tento počet není konečný, řekla Kubešová ČTK před 15:00. Přesný počet návrhů i to, jakých obcí se týkají, soud zveřejní v pondělí na svých webových stránkách, dodala.

Z 21 návrhů, které krajský soud obdržel do dnešního rána, se pět týkalo neplatnosti hlasování, osm je návrhů na neplatnost voleb a osm návrhů na neplatnost volby kandidáta. “Dále evidujeme v souvislosti s průběhem voleb dvě stížnosti,” řekla Kubešová.

Uskupení HOme – Hostivice město, které v Hostivici vyhrálo se ziskem šesti mandátů letošní komunální volby, podalo stížnost k soudu proti vzniku mandátu někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. Sdružení má podezření, že někteří kandidáti uskupení Zdravá Hostivice si do dne konání voleb nezměnili trvalý pobyt do Hostivice.

Soud by se měl zabývat i volbami v Milíně, podle starosty Pavla Nekla (Volba pro Milín) tam byla podána stížnost na sčítání hlasů. Návrh na neplatnost voleb podala také zastupitelka Neratovic Anna Spěváčková (za SPD), soud má přezkoumat výsledky za jednotlivé okrsky.

Zprávy - další články

Doporučujeme