Ve věznici v Bělušicích se kvůli covidu vzbouřili vězni. Policie obvinila dva muže

10. prosince 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

Příslušník vězeňské služby hlídkuje 11. června 2019 ve věznici Bělušice na Mostecku. Foto: ČTK

Policie obvinila dva muže z Kladna ve věku 33 a 44 let kvůli nedávné vzpouře vězňů v Bělušicích na Mostecku. Protesty na přelomu října a listopadu vyvolaly nepodložené informace o nemoci covid-19. Policie v souvislosti s nepokoji ve věznici zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu vzpoura vězňů. Mužům hrozí zvýšení trestů o tři až deset let, uvedla ve čtvrtek v tiskové zprávě mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.

Protestů se účastnilo nejprve 200 vězňů, další den se k nim připojily další dvě stovky. Na místě tehdy zasahovala policie, která uzavřela přístupové trasy k věznici včetně obce Bělušice. Policisté podle serveru Novinky.cz do obce nepouštěli nikoho kromě místních a dozorců z věznice.

“Případem se zabývali mostečtí policisté služby kriminální policie a vyšetřování. Ti v průběhu prověřování zajistili fotodokumentaci, vyhodnocovali kamerové záznamy a vyslechli desítky zúčastněných osob,”řekla Světláková. Oba obvinění podle policistů v areálu věznice svým jednáním porušili základní povinnosti, které jim ukládá zákon o výkonu trestu odnětí svobody. Vězni jsou s povinnostmi seznamováni při nástupu do výkonu trestu.

Případ policisté podle Světlákové nadále vyšetřují.

Věznice Bělušice je věznice s ostrahou. Její kapacita je 578 míst, vyplývá z informací na webu Vězeňské služby ČR.

Zprávy - další články

Doporučujeme