Ve Vysokých Tatrách se bojí medvědů. Vyhlásili mimořádnou situaci!

9. dubna 2016·Zprávy·Redakce

Přemnožení medvědi ztrácejí plachost a přibližují se až k lidským obydlím. Ve městě Vysoké Tatry se u kontejnerů s odpadem objevují i ve dne.

Medvědi se zajímají zejména o kontejnery s odpadky. Ale dobývali se i do hotelu a penzionu ve Starém a Novém Smokovci, do budovy základní školy v obci Vyšné Hágy a základní školy s mateřskou školou Dolný Smokovec.

Samospráva obcí ale nemá povolení k odstřelu medvědů. 

Za poslední týdny hlásí zvýšený výskyt medvědů především Vyšné Hágy, Nový Smokovec, Starý Smokovec, Dolný Smokovec, Tatranská Kotlina a Tatranská Lomnica.

Medvědi jsou tu přemnoženi, žije jich tu několik stovek a nárůst proti roku 2015 je obrovský.

Koncem března se medvěd pokusil dostat do hotelu ve dvě hodiny odpoledne. V Dolním Smokovci nemohla řidička několik minut vystoupit z vozu, protože jí medvěd zatarasil cestu. V obci Vyšné Hágy zaútočil medvěd na psa jen pět metrů od vchodu do domu a snažil se ho odtáhnout do lesa.

Výkonná ředitelka oblastní organizace cestovního ruchu regionu Vysoké Tatry Lenka Maťašovská upozornila, že v květnu přijíždí do Tater řada školních výletů a očekává se značný nárůst návštěvníků. „Situaci nemůžeme zlehčovat, ale není zas taková, aby lidé nemohli vycházet z domu. Hlavně ve večerních hodinách by se však lidé neměli pohybovat v blízkosti kontejnerů,“ řekla Maťašovská.

Problém je, že medvědi si zvykli na stravu z kontejnerů. Mláďata vychovaná svými matkami za poslední léta považují tento způsob obživy za přirozený.

VIDEO: Medvěd se dobývá do domu, ale pak jej někdo vyděsí. Kočka!

Prezident chce dát Leonardovi metál! Za to, že přepral medvěda

Zprávy - další články

Doporučujeme