Velký úspěch českých lékařů: Miminku narostl kilový nádor, lékaři ho odstranili ještě v děloze

16. ledna 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Foto: Facebook/ Centrum fetální medicíny ÚPMD Praha

Česká medicína zažila další krásný úspěch. Ve Fetálním centru Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí provedli specialisté historicky první nitroděložní operaci sakrálního teratomu v Česku i na Slovensku. Malé Miriam tím zachránili život.

Lékaři z Centra fetální medicíny Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí zveřejnili na Facebooku informace o skutečně mimořádném případu. U malé Miriam se totiž ještě v děloze objevil obrovský nezhoubný nádor. Miminko by bez pomoci nepřežilo, série unikátních nitroděložních operací mu ale zachránila život.

“Velká gratulace rodičům a malé Miriam za vytrvalost, nervy a statečnost v nelehkém boji se sakralním teratomem. Díky opakovanému nitroděložnímu zákroku ve druhém trimestru s laserovým cíleným uzávěrem přívodných cév nádoru se zmenšila jeho funkční část na polovinu, Miriam tím nejen přežila, ale dočkala se 34. týdne ve výborné kondici, aby byla následně předána našim neonatologům a dětským chirurgům ve fakultní nemocnici Motol, kteří odvedli skvělou práci,” objevilo se v úterý na stránkách centra.

Velká gratulace rodičům a malé Miriam za vytrvalost, nervy a statečnost v nelehkém boji se sakralním teratomem. Díky…

Zveřejnil(a) Centrum fetální medicíny ÚPMD Praha dne Úterý 14. ledna 2020

“Nádor měl 1,2kg, Miriam je prakticky bez potíží. Jednalo se o první nitroděložní operaci tohoto typu v Čechách a na Slovensku. Za celý tým CFM ÚPMD velká gratulace a hodně štěstí,” stálo ve vyjádření. Vedle textu zveřejnilo centrum také několik fotografií a názorných videí.

Centrum fetální medicíny funguje již od června 2012 a dodnes provedlo již přes 150 nitroděložní zákroků.

Zprávy - další články

Doporučujeme