Vicepremiér Ivan Bartoš obhájil na další dva roky funkci předsedy Pirátů

8. ledna 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Ivan Bartoš. (Foto: ČTK)

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš obhájil na dnešním celostátním fóru Pirátů funkci předsedy strany. Ve druhém kole hlasování získal 662 z 948 hlasů a porazil senátora Lukáše Wagenknechta, kterého podpořilo 265 hlasujících. Bartoš povede Piráty další dva roky.

V prvním kole volby, ve kterém se hlasovalo o takzvané přijatelnosti čtveřice kandidátů na předsedu, nezískali potřebný nadpoloviční počet hlasů ostravský radní David Witosz a někdejší místopředsedkyně strany Jana Michailidu. Možnost hlasovat přes webové rozhraní mají při jednání celostátního fóra všichni členové vládní strany, kterých je přes 1200.

Bartoš, který stál v roce 2009 u zrodu Pirátů, dovedl stranu ve volbách v roce 2017 do Sněmovny. V loňských sněmovních volbách byl kandidátem na premiéra koalice Pirátů a STAN, která do kampaně vstupovala jako lídr průzkumů, ale nakonec skončila třetí za Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a ANO. Piráti jsou součástí vlády Petra Fialy (ODS), ve které je Bartoš vicepremiérem a strana má další dva ministerské posty.

Zprávy - další články

Doporučujeme