Video je falešné? Šéf německé kontrarozvědky nemá důkazy o štvanicích v Chemnitzu

7. září 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Zdroj: Reprofoto Youtube /
Angela Tentakel

Video, které má ukazovat útok na přistěhovalce v Chemnitzu, nemusí být podle šéfa německé kontrarozvědky Hanse-Georga Maassena pravé. Pro deník Bild Maassen uvedl, že důkazy o štvanicích na cizince v tomto východoněmeckém městě nemá. Magazín Der Spiegel mezitím napsal, že nejvyšší státní zastupitelství v Sasku jinak ale vede kvůli dění v Chemnitzu už 120 vyšetřování.

Maassen řekl, že Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV), nemá žádné věrohodné informace o tom, že se ve městě odehrály štvanice. “Sdílím skepsi vůči mediálnímu zpravodajství k pravicově extremistickým štvanicím v Chemnitzu,” poznamenal.

O štvanicích v souvislosti s útoky na přistěhovalce v saském městě jako první hovořil mluvčí německé vlády Steffen Seibert a později také kancléřka Angela Merkelová (CDU), která je tvrdě odsoudila. V posledních dnech se kvůli výroku o štvanicích vede v Německu debata o tom, jestli lze tímto slovem události v Chemnitzu popsat, či nikoliv. Většina médií ve svém zpravodajství hovoří o útocích na cizince či jejich napadání.

Zprávy - další články

Doporučujeme