VIDEO: Je tu finále Eurovize! Co Mikolas Josef vzkázal posluchačům Frekvence 1?

12. května 2018·Hudba·Barbora Pisingerová

V roce 2018 nás na Eurovizi reprezentoval Mikolas Josef.

Letošní finále mezinárodní písňové soutěže Eurovize bude v sobotu večer vzácně opět s českou účastí. Mezi evropskou elitu se probojoval český zpěvák Mikolas Josef, který v semifinále uspěl s vlastní písní Lie To Me. Celkem se v závěrečném klání střetnou zástupci 26 zemí.

Účast českého zpěváka byla už v semifinále ohrožena kvůli poranění páteře, které Mikolas Josef utrpěl koncem dubna při zkoušce na soutěž. Byl sice převezen do nemocnice, nicméně o několik dní později úspěšně absolvoval další zkoušku, i když bez původně chystaných akrobatických prvků.

Při příležitosti finálního večera natočil Mikolas exkluzivní video pro posluchače a čtenáře Frekvence 1:

Český interpret se ve finále 63. ročníku soutěže střetne se zástupci Ukrajiny, Španělska, Slovinska, Litvy, Rakouska, Estonska, Norska, Portugalska, Británie, Srbska, Německa, Albánie, Francie, Dánska, Austrálie, Finska, Bulharska, Moldavska, Švédska, Maďarska, Izraele, Nizozemska, Irska, Kypru a Itálie. Vítěze volí televizní diváci v kombinaci s odbornými porotci.

Vůbec prvním Čechem, který v Eurovizi zpíval, byl v roce 1968 Karel Gott. Zastupoval ale Rakousko s písní Tausend Fenster a skončil na třináctém místě ze 17.

Česká republika se soutěže zúčastnila v letech 2007, 2008, 2009, 2015, 2016 a 2017. Nejlepšího výsledku zatím dosáhla v roce 2016, kdy Gabriela Gunčíková postoupila do finále a s písní I Stand obsadila 25. místo z 26.

Zdroj: ČTK

Hudba - další články

Doporučujeme