VIDEO: Lékaři provedli první transplantaci penisu na světě! Příjemce bude moci pohlavně žít

28. dubna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Reprofoto Youtube

Světem vědy pohnula první transplantace penisu a šourku na světě. Provedli ji minulý týden lékaři z Johns Hopkins University a příjemcem orgánu byl voják, který o dané partie přišel při zranění v Afghánistánu. S novým penisem bude moci normálně močit i žít pohlavním životem.

Nejmenovaný mladý voják utrpěl vážná zranění při nasazení v Afghánistánu. Při explozi improvizovaného výbušného zařízení zcela přišel o pohlavní orgány. Chirurgové na něm minulý týden provedli historicky první transplantaci penisu a části břišní stěny. Dárcem byl muž, který během svého života odsouhlasil darování orgánů.

Pokud všechno půjde dobře, bude žít voják prakticky normálním životem. “Věříme, že transplantace pomůže tomuto mladému muži obnovit téměř normální urinární i sexuální funkce,” vyjádřil se Andrew Lee, profesor a vedoucí lékař plastické a rekonstruktivní chirurgie na Johns Hopkins University School of Medicine na webovýxh stránkách univerzity.

Na operaci se odborný tým připravoval pět let. Pokud se v budoucnu najdou vhodní dárci pro další zraněné, nebude už zřejmě nic bránit jejímu opakování.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme