VIDEO: Takhle si královna her jela pro medaili! ZLATÁ jízda Ester Ledecké

24. února 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Reprofoto Youtube

Zisk dvou zlatých medailí Ester Ledecké na olympijských hrách v Pchjongčchangu je podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala největší událostí pro český sport od dob, kdy závodila legendární gymnastka Věra Čáslavská. Největší postava české olympijské historie získala v letech 1960 až 1968 sedm zlatých a čtyři stříbrné medaile v Římě, Tokiu a v Mexiku.

“Je to věc, která obletí všechny světové noviny a každý se to dozví, že se stalo něco mimořádného. Myslím, že je to největší věc od doby Věry Čáslavské. Těžko mě napadá jiné srovnání,” řekl Kejval novinářům po sobotním triumfu Ledecké v paralelním obřím slalomu na snowboardu. Před týdnem se dvaadvacetiletá závodnice stala senzační vítězkou v lyžařském super-G.

Zatímco první úspěch Ledecké se nečekal, v sobotu byla hlavní favoritkou. Česká reprezentantka se ale dokázala vyrovnat s velkým tlakem a stala se první ženou, která získala na jedné olympiádě dvě zlata v odlišných sportech.

“Bylo to velké. Všichni jsme si vědomí toho, že to překračuje hranici České republiky. Stala se věc, kterou moderní olympijské hry nepamatují a myslím, že si v tuto chvíli ještě ani neuvědomujeme, co se vlastně vše stalo. Je to nádherné,” uvedl Kejval.

První muž českého sportu, který byl v Pchjongčchangu zvolen členem Mezinárodního olympijského výboru, ale nechtěl Ledeckou už nyní označit za legendu.

“Já bych s tím slovem šetřil, teprve jí bude 23 let. Ale to, co se jí teď povedlo, se naposledy povedlo tuším před devadesáti lety. V moderních olympijských hrách se to nepovedlo nikomu a to je věc, která sport posouvá do jiné úrovně. Takhle je to potřeba vnímat,”podotkl Kejval.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme