VIDEO: Pilot téměř potopil letadlo plné turistů. Od katastrofy ho dělily vteřiny, říká odborník

16. března 2017·Zprávy·Redakce

Snímek boeingu těsně nad mořem vyvolal rozruch mezi piloty. Reprofoto YouTube

Rozruch mezi piloty a leteckými nadšenci vyvolal podle časopisu Forbes na internetu snímek boeingu přistávajícího příliš nízko nad mořem při pokusu o dosednutí na ostrově Svatý Martin v Karibiku. Stroj letící z Toronta nakonec přistání přerušil, udělal otočku a bezpečně dosedl na druhý pokus.

Fotografii pořídila na začátku března letecká fotografka Cristine Garnerová z hotelu u slavné pláže Maho, nad níž v bezprostřední blízkosti přelétávají letadla před přistáním na krátké ranveji přilehlého letiště. Garnerová si myslela, že bude svědkem havárie, uvedl Forbes.

Pocit, že letadlo společnosti WestJet bylo jen přibližně 15 metrů nad vodou, potvrdil podle časopisu Forbes pilot, který létá na stejném stroji pro jiné aerolinky. “Snímek mluví za vše,” uvedl.

Rovněž jednomu z pasažérů bylo jasné, že se děje něco neobvyklého. “Podíval jsem se z okénka a viděl jsem, že jsme příliš blízko vody, přičemž žádná země nebyla vidět,” řekl Kyle St.Hilaire. Pak ucítil prudké zrychlení a strmé stoupání “jako na horské dráze”. “Atmosféra v letadle byla napjatá,” dodal.

Mluvčí společnosti WestJet uvedl, že na prvním pokusu “nebylo nic neobvyklého”. Letoun se ale podle něj k hladině nepřiblížil na méně než 150 metrů.

Jiný zkušený pilot Boeingu 737, který je zároveň odborníkem na leteckou bezpečnost, ovšem Forbesu řekl, že podle něj dělily stroj od katastrofy jen vteřiny.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme