VIDEO: Před 20 lety se oštěpař Železný zapsal do atletických dějin. Famózní rekord zapil pivem

25. května 2016·Zprávy·Redakce

Když 25. května 1996 hodil Jan Železný na mítinku v Jeně svůj oštěp do vzdálenosti 98,48 metru, netušil, že se mu od té doby nikdo ani nepřiblíží. I po 20 letech se jedná o jeden z nejhodnotnějších výkonů atletické historie.

Na jaře roku 1996 cítil Jan Železný velkou formu a tak pověřil manažera, aby mu sehnal jakýkoli mítink bez ohledu na peníze. Naskytl se malý závod v německé Jeně, kam se dalo poměrně rychle dostat autem. Prvním pokusem hodil téměř 88 metrů, ačkoli mu uklouzla tretra. Ve druhém přidal pět metrů, a tak se rozhodl zariskovat a prodloužil rozběh. Následně poslal oštěp až téměř k stometrové hranici a svůj světový rekord vylepšil o plných 282 centimetrů!

“Ideální to rozhodně nebylo, zejména jsem dostatečně nezapojil záda, ale pomohl mi rychlý povrch rozběžiště, příznivý vítr a dobrá forma,” okomentoval svůj rekordní hod Železný. Poté ještě jednou přehodil devadesátku, vyinkasoval prémii 10.000 marek a na oslavu si dal dvě piva.

O týden později na Zlaté tretře v Ostravě hodil Železný 94,64 metru, ačkoli zdaleka necítil takovou formu jako v Jeně. Víc už se ke svému rekordu nikdy nepřiblížil, ze soupeřů se dostali nejdál Fin Aki Parviainen v roce 1999 (93,09) a na loňském mistrovství světa v Pekingu Keňan Julius Yego (92,72).

Zdroj: youtube.com/DSF 

VIDEO: Halové mistrovství Evropy! Mrkněte na “atlety” Vetchého a Lišku 

Zprávy - další články

Doporučujeme