VIDEO: Trump v Bruselu drsně odstrčil černohorského premiéra, ten to schvaluje!

26. května 2017·Zprávy·Redakce

Premiér Černé Hory Duško Marković vyjádřil pochopení pro to, že jej americký prezident Donald Trump na čtvrtečním summitu NATO v Bruselu bez vysvětlení nešetrně odstrčil. Incident, na který upozorňují světová média, vedl k další kritice Trumpa na sociálních sítích.

Podle Markoviće šlo o “neškodnou situaci”, uvedla černohorská televize RTCG. Premiér balkánské země prohlásil, že je přirozené, že prezident USA bude v první řadě. Černá Hora má nadále zájem o přátelství s Washingtonem, dodal.

Trump se během prohlídky nové centrály NATO v jednu chvíli nenacházel v čele skupiny státníků poblíž šéfa NATO Jense Stoltenberga. Tehdy zezadu uchopil pravou paži zjevně překvapeného Markoviće a aniž mu věnoval jediný pohled či slovo, prodral se před něj ke Stoltenbergovi.

 

Trumpovo nevybíravé gesto vyvolalo na sociálních sítích stovky převážně kritických komentářů. “Nemohu se rozhodnout, jestli se mám smát, nebo brečet,” napsala na twitteru v jedné z reakcí Američanka Tatia Singeltonová. Další lidé poznamenávali, že úroveň se koupit nedá, nebo označovali Trumpovo chování za dětinské. Na internetu se také objevila petice amerických uživatelů vyzývající Trumpa, aby se Markovičovi písemně omluvil.

Černá Hora se oficiálně stane 29. členem NATO příští měsíc. Země disponuje asi 2000 vojáky a má přístup k Jaderskému moři. Proti vstupu Černé Hory do Severoatlantické aliance protestuje místní opozice a Rusko. S členstvím rovněž nesouhlasí někdejší prezident Černé Hory Momir Bulatović.

Obyvatelé Černé Hory, kterých je kolem 620.000, jsou rozděleni na stoupence prozápadní politiky a na ty, kteří věří ve spojenectví s ortodoxními křesťany a přiklánějí se tak spíše k Srbsku a Rusku. Lídři proruské opozice slíbili, že pokud se dostanou k moci, vyhlásí o členství Černé Hory v NATO referendum.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme