Vít Rakušan: Dřív nebo později tady bude vláda v čele s Petrem Fialou

15. října 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Vít Rakušan. (Foto: Frekvence 1)

V jednom z povolebních Press klubů byl předseda STAN a hlavní vítěz kroužkování Vít Rakušan. Nelituje toho, že Starostové nešli do voleb sólo? Pokud bude ministrem vnitra, jaké budou jeho priority? To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Vít Rakušan předpokládá, že prezident dostojí svému prohlášení, které dal před volbami. A to, že vládu sestaví strana s nejvyšším počtem hlasů, což se podle slov premiéra Andreje Babiše stalo, když v týdnu napsal, že ho prezident pověřil sestavením nové vlády. “Na druhou stranu my jsme se pokoušeli pana prezidenta velmi slušnou, nenásilnou, nenátlakovou formou memoranda, které jsme podepsali v sobotu vyzvat k tomu, aby tak nečinil, protože v této chvíli je jasná parlamentní většina 108,” popsal předseda STAN a dodává, že vláda musí stejně získat většinu hlasů a to vláda Babiše určitě nezíská.

Proto koalice SPOLU a PirStan vyzvala prezidenta, aby lídra koalice Petra Fialu pověřil sestavením vlády. Uvidíme, jestli pan prezident bude chtít, aby vláda vznikla rychle, aby mohla připravit rozpočet, připravila se na předsednictví EU, aby řešila koronavirovou a postkoronavirovou dobu…. ta vláda by měla mít plný mandát, zda se pustí do nějaké politické hry, která ale stejně povede k tomu, že dřív nebo později tady bude vláda v čele s Petrem Fialou,” říká Rakušan.

Toho, že se Starosty vstoupili do koalice s Piráty nelituje. “Měly jeden velký smysl. Koneckonců možná i díky tomu se nedostaly ty malé strany… Ty koalice zajistily, že demokratické hlasy nepropadly…, že tady vznikl subjekt, bohužel z mého pohledu partikulárního to byla koalice SPOLU a ne my, který byl schopný porazit Andreje Babiše,” uvedl předseda s tím, že je mu líto Pirátů. “Oni si určitě taky zasloužili větší volební úspěch. Do toho koaličního projektu vložili obrovskou energii, především pan předseda Bartoš.”

V nové vládě by Rakušan chtěl být ministrem vnitra. Chtěl by například zmodernizovat volební právo, aby byla možnost hlasovat korespondenčně. “Snažil bych se maximálně zajistit, aby na policii neexistovaly naopak žádné politické tlaky, včetně toho tlaku mého,” popisuje a dodává, že chce stejný komfort na práci pro celý integrovaný záchranný systém, zapracovat na novém pandemickém krizovém plánu. “Chci abychom byli schopni čelit hybridním hrozbám, dezinformacím, abychom konečně začali pracovat na tom, aby naše státní zpráva byla jednoduchá a sloužila lidem a co nejméně otravovala,” doplnil na závěr předseda STAN.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme