Vít Rakušan: Zmrazení platů politiků jsme mohli projednat i bez mediální pozornosti. Byla to Babišova předvolební taktika

8. října 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Vít Rakušan. (Foto: Frekvence 1)

Hostem předvolebního Press klubu byl předseda STAN Vít Rakušan. Bude podle něj prezident důležitým povolebním hráčem a s kým bude STAN po volbách vyjednávat? Co říká na zmrazení platů politiků? Co bude STAN dělat s rostoucími cenami bytů? To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Podle VítaRakušana bude Miloš Zeman po volbách důležitým hráčem, proto celou zemi zajímá jeho zdravotní stav. “Poslední zpráva z Deníku N hovoří o tom, že ošetřující lékař, doporučil panu prezidentovi opět hospitalizaci, ten to odmítl. Nicméně opravdu nevím, o jak akutní problém se jedná. Samozřejmě v této chvíli je to věc, která nás všechny zajímá, protože ta povolební vyjednávání, kde pan prezident bude hrát, každopádně i z toho co říká naše ústava, tu zásadní roli,” popsal předseda STAN.

O povolebním vyjednávání má jasno. Starostové nebudou spolupracovat s KSČM nebo SPD. “To jsou strany, které se k různým tématům vyjadřují z pozice značného extrému…Tentokrát jsme k tomu přidali i hnutí ANO,” uvedl předseda s tím, že hnutí celé roky šířilo ve společnosti negativní atmosféru a rozděluje obyvatele. “To že se tak vehementně ANO zapojilo do veškerých dezinformačních kampaní před volbami i vůči naší koalici, tak to prostě svědčí o tom, že oni s námi spolupracovat nechtějí… Hnutí ANO rozhodně není naším koaličním partnerem, dodal Rakušan.

Podle předsedy bylo zmrazení platů politiků ze strany Andreje Babiše předvolební taktikou. “Solidarita ze strany politiků je přirozená. Ta shoda tady existovala mnohem delší dobu a je trochu s podivem, jestli bylo třeba tu schůzi, která vlastně nesloužila jenom k prezentaci tohohle bodu, ale k rekapitulaci celého volebního období a prezentací hnutí ANO před volbami,” popisuje s tím, že STAN společně s Piráty navrhovali zmrazení platů politiků už dříve. Myslím si, že jsme to mohli úplně v klidu bez nějaké mediální pozornosti projednat na řádné schůzi Poslanecké sněmovny,” uvedl Vít Rakušan.

V posledních měsících skokově rostou ceny domů, bytů a jejich nájmy. Mnoho lidí, tak má problém vůbec na bydlení dosáhnout. Růst cen lze zastavit, když trošku uzavřeme růžky mezi poptávkou a nabídkou,” říká předseda Starostů. Podle něj je potřeba postavit 100 tisíc nových bytů. “Máme projekt, kde by tato výstavba mohla být investována Národní rozvojovou bankou, která by dávala výhodné úvěry městům, obcím, které by konečně mohly začít stavět byty,” popsal a dodal, že se musí také zjednodušit stavební řízení.

Poslechněte si rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme