Víte, jak poznat pravou čokoládu? Nyní už si pochutnáte

8. prosince 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Shutterstock

V hotelu Thermal v Karlových Varech začal v pátek odpoledne čokoládový festival. Kromě prodejních stánků s rozličnými druhy čokolády, bonbony, pralinkami, likéry i dalšími cukrovinkami nabídl program v podobě několika ukázek. Při nich se lidé mohli dozvědět, jak si například vyrobit vlastní čokoládové pralinky nebo čokoládový donut. Při výběru čokolády na výrobu čokoládových dobrot by se lidé měli dívat na složení čokolády a ideálně pořídit výhradně pravou čokoládu, řekl při své ukázce chocolatier Martin Pokorný.

Obecně je jedno, jestli je čokoláda mléčná, hořká nebo bílá, pokud je to pravá čokoláda. To znamená, že obsahuje pouze kakaovou hmotu, kakaové máslo, cukr a například vanilku. Do pravé čokolády nepatří žádné rostlinné tuky, například palmový nebo kokosový. Druhým takovým vodítkem je to, že do žádné kvalitní čokolády nedá výrobce vanilin místo vanilky,” popsal Pokorný.

Návštěvníkům festivalu ukázal, jak si mohou u sebe doma vyrobit čokoládové pralinky. Kromě vhodné formy je k tomu potřeba také teploměr ke kontrole teploty čokolády, kterou je nutné v jednotlivých fázích výroby přesně dodržovat. Hotové pralinky by také neměly chladnout v lednici, ale na místě, kde je ideálně kolem 20 stupňů, vysvětlil chocolatier.

Čokoládový festival v Karlových Varech potrvá až do nedělního podvečera. Součástí programu bude například brazilská show, škola degustace čokolády, vystoupení kapely Aterés a několik soutěží. U prodejních stánků mohou návštěvníci kromě klasických tabulek čokolády zakoupit i horkou čokoládu, čokoládový kebab, ale například i marokánky nebo dezerty z ořechů a sušeného ovoce.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme