Vnučka Zdeňka Milera nesmí dál poskytovat licence ke Krtečkovi, rozhodl soud

17. října 2017·Zprávy·Karolína Stránská

Vnučka výtvarníka Zdeňka Milera nesmí dál poskytovat licence k výrobě předmětů s Krtečkem. Rozhodl o tom v úterý pražský městský soud.

Smlouva, na jejímž základě jsou licence poskytovány, je podle soudu neplatná. Rozhodnutí není pravomocné, lze se proti němu odvolat.

Soud vyhověl žalobě správkyně autorova díla Mileny Fischerové, která zpochybnila platnost smlouvy umožňující poskytovat licence. Sporný dokument o právech k oblíbené kreslené postavičce sepsaný ve prospěch Karolíny Milerové pochází ze září 2011. O dva měsíce později výtvarník zemřel. Podle dlouholeté správkyně umělcova odkazu Fischerové smlouva právně neexistuje. Vnučka to odmítá.

Soudkyně Veronika Křesťanová uvedla, že nejsou pochybnosti o tom, že vnučka se svým dědečkem jednala o tom, jak dál nakládat s jeho dílem. “Jejich vůlí bylo tam zahrnout všechno možné,” podotkla Křesťanová. Obsah uzavřené smlouvy však není určitý, a proto není platná.

Soudkyně ve zdůvodnění rozsudku také uvedla, že žalovaná strana nemá oprávnění licence poskytovat. Případ však ještě bude řešit odvolací soud, který může dnešní rozhodnutí zvrátit.

Milerová uvedla, že jí rozhodnutí soudu mrzí. Dodala, že verdikt není podložen důkazy a bude se snažit ho změnit. “Pro mě je směrodatné to, že i protistrana uznala, že podpis na smlouvě je pravý a že dědeček smlouvu podepsal v dobrém zdravotním stavu,” řekla Milerová novinářům.

Soudkyně uvedla, že případ může změnit také jiné soudní řízení, na jehož základě by se mohla Milerová stát dědičkou. Vnučka tvrdí, že rodina dospěla po několika letech k dohodě, kterou blokuje její matka a rodina řeší, zda nepodá návrh na omezení její svéprávnosti.

 

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme