Vnuk Alfonse Muchy chce po Praze vrátit Slovanskou epopej!

18. března 2016·Zprávy·Redakce

Vnuk malíře Alfonse Muchy poslal Praze takzvanou předžalobní výzvu, v níž žádá vrácení cyklu obrazů Slovanská epopej. John Mucha argumentuje tím, že město stále nesplnilo podmínku daru a nepostavilo pro epopej vlastní galerii.

Alfons Mucha Slovanskou epopej věnoval Praze v roce 1913 s přáním, aby pro ně město našlo důstojný vlastní prostor. To se dlouho nedělo a plátna byla vystavena na zámku v Moravském Krumlově.  Před pěti lety se epopej stěhovala  do Prahy a dnes vystavena ve Veletržním paláci.

Za necelý rok by měla plátna vyjet do několika asijských zemí. Do Česka se vrátí zřejmě nejdříve v roce 2019, ale jinam než do výstavních prostor Národní galerie. Vedení Prahy hledá místo, kde plátna následně uložit. Na žádost Moravského Krumlova hlavní město zároveň jedná o možnosti návratu epopeje na Moravu.

Proti tomu John Mucha protestuje, protože podle něj hrozí, že se při cestě může epopej poškodit. Sám by nejraději, kdyby se epopej mohla vrátit do Moravského Krumlova, který se postupně opravuje. A kdyby tam vzniklo muchovské centrum. “Ta sbírka je hrozně velká, není to jen těch dvacet pláten. Nedaleko je Vídeň, Bratislava, nemusí být vše v Praze,” řekl pro Aktuálně.cz John Mucha.

Zdroj: Aktuálně.cz 

Zprávy - další články

Doporučujeme