VOLBY 2. den: Volba nového prezidenta pokračuje, místnosti budou otevřené do 14 hodin

13. ledna 2018·Zprávy·Redakce

První den prvního kola prezidentských voleb 12. ledna 2018. Volební místnost v karlovarské ZŠ Dukelských hrdinů.

Česko dnes čeká druhý den prvního kola přímé volby prezidenta. Volební místnosti se po noční přestávce otevřou v 08:00. Hlasovat budou moci ti, kteří si v pátek k volebním urnám cestu nenašli. Šanci budou mít až do 14:00. Poté volební komisaři začnou hlasy sčítat. V pátek si našly cestu k urnám zhruba dvě pětiny voličů včetně všech devíti prezidentských kandidátů. Celková účast by se tak mohla stejně jako při první volbě před pěti lety pohybovat kolem 60 procent.

Drtivá většina výsledků, které budou k dispozici na volebním webu, by mohla být podle odhadu statistiků známa do dnešního večera.

Lidé si budoucí hlavu státu volí stejným způsobem, jakým vybírají senátora. Na rozdíl od senátních voleb ale mají na celém území republiky na výběr devět stejných kandidátů. Do volebních místností si musí vzít občanský průkaz nebo cestovní pas kvůli ověření totožnosti.

Od volební komise příchozí volič dostane prázdnou obálku s úředním razítkem, do níž vloží hlasovací lístek preferovaného kandidáta či kandidátky bez písemných úprav. Případné přeložení nebo natržení lístku platnost hlasu neovlivní. Neplatné by byly jen ty oficiální lístky, které by byly přetržené nebo by nebyly vloženy do hlasovací obálky. Neplatným by byl hlas také v případě, pokud by v obálce byly lístky více kandidátů. Obálku s lístkem pak volič před komisí vhodí do volební schránky.

Pokud žádný z kandidátů nyní nezíská nadpoloviční většinu hlasů, postoupí spolu s dalším nejúspěšnějším do druhého kola. Toto finále by se uskutečnilo za dva týdny, tedy 26. a 27. ledna.

Zprávy - další články

Doporučujeme