Volby by v říjnu vyhrálo ANO, polepšila si ODS a lidovci

2. listopadu 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Hnutí ANO by i v říjnu ve volbách do Sněmovny dostalo 30 procent, druhá ODS si proti září polepšila na 19 procent. Třetí by skončili Piráti s 11 procenty. Podpora ČSSD klesla na devět procent a komunistů na 8,5 procenta. Na sedm procent se zvedl výsledek KDU-ČSL. Jistotu vstupu do Sněmovny podle autorů aktuálního volebního modelu nemají SPD, STAN a TOP 09. Volební model v pátek ČTK poskytlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Za statisticky významné označili autoři volebního modelu změny u ODS, lidovců a ČSSD. Podpora občanských demokratů na říjnových 19 procent stoupla ze zářijových 14 procent, lidovcům se zvýšila na sedm procent ze 4,5 procenta v září. Devět procent pro sociální demokraty znamená proti září pokles o tři procentní body. Posuny jsou podle CVVM s nejvyšší mírou pravděpodobnosti způsobeny efektem komunálních a senátních voleb, protože průzkum se uskutečnil až po nich.

Mírné snížení podpory Pirátů a KSČM není statisticky významné a ani jedné nelze v tuto chvíli přisoudit věcnou důležitost,” uvedlo CVVM. Podle minulého zářijového volebního modelu by Piráty volilo 13 procent a komunisty 10,5 procenta.

SPD by v říjnu dostala pět procent, STAN by získali čtyři procenta. “U uskupení SPD a STAN nelze vzhledem k intervalům spolehlivosti říci, zda by se na základě výsledků současného šetření do Poslanecké sněmovny dostala či nedostala,” podotkli autoři volebního modelu. V případě TOP 09, která by v říjnu dostala 3,5 procenta, není podle nich vzhledem k nízké jistotě rozhodnutí některých voličů vhodné tvrdit, že by se do Sněmovny nedostala.

Voleb by se v říjnu zúčastnilo 61 procent lidí, v září jich plánovalo účast 63 procent. Průzkumu CVVM se mezi 13. a 26. říjnem zúčastnilo 1023 lidí.

Podle říjnového modelu agentury Median by ANO získalo 28,5 procenta hlasů, Piráti a ODS shodně 12 procent a sociální demokracie 9,5 procenta. Devět procent by dostalo SPD, komunisté by měli 8,5 procenta. Shodně 5,5 procenta lidí by si vybralo STAN a TOP 09, lidovci by získali pět procent.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme