Přeji si, abychom byli spojeným národem jako v roce 1989, uvedl Vondráček v novoročním projevu

1. ledna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček se připravuje na natáčení novoročního projevu 28. prosince 2018 v Praze. Záznam se vysílal 1. ledna 2019.

Dobré výsledky české ekonomiky, minimální nezaměstnanost i růst mezd a penzí jsou zásluhou milionů pilných občanů. Česká republika má ve světě dobrý obraz a hodnotí ji tam lépe než lidé v tuzemsku. V novoročním projevu, který dnes vysílaly Česká televize, Český rozhlas a Česká tisková kancelář, to řekl předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Varoval před zneužíváním svobody slova k napadání ostatních. Výhrůžky, urážky nebo šibenice podle něj do demokracie nepatří. Chce se ze své funkce zasadit o lepší diskusi mezi poslanci. Řekl také, že jako předseda Sněmovny cítí svůj díl odpovědnosti za rozdělení společnosti.

Vondráček, který je třetím nejvyšším ústavním činitelem, pronesl úterní projev po předsedovi horní parlamentní komory Jaroslavu Kuberovi (ODS). Prezident Miloš Zeman přednesl své tradiční vánoční poselství již 26. prosince.

Novoroční, případně vánoční projev, pronášeli v bývalém Československu a následně v České republice doposud prezidenti. Poslední novoroční prezidentský projev měl v Česku roku 2013 Václav Klaus. Dnešní novoroční projevy předsedů parlamentních komor jsou novinkou.

“Nebudu opakovat žádná čísla. Řeknu jen, že naší zemi se daří, máme minimální nezaměstnanost, roste ekonomika, mzdy i penze a státní rozpočet díky dobrým daňovým příjmům může plnit potřeby a přání voličů, aniž bychom se nebezpečně zadlužovali. Toto je vaše zásluha. Zásluha milionů pilných a šikovných českých lidí. Jsme úspěšní, jen to často ani nevíme nebo neříkáme,” prohlásil Vondráček.

Česká republika má podle něj ve světě dobré jméno. “Jsem přesvědčený o tom, že hodně z vás by bylo překvapených, jak o nás smýšlejí v jiných zemích,”konstatoval. “Vlastně nás zahraničí většinou hodnotí daleko lépe, než se vidíme my sami,”řekl. Občané by si podle něj měli dát předsevzetí, že se přestanou podceňovat.

V projevu se Vondráček věnoval také demokracii a dialogu. Uvedl, že ho mrzí, když v politické debatě zaznívají osobní argumenty a dává se přednost pomstě před dialogem.“Když někdo dokonce neváhá narušit nepřekročitelnou hranici, a tou je rodina a ti nejbližší. Tyto osobní útoky se přenášejí na společnost a vytvářejí atmosféru nenávisti a rozkolu. Situace u nás určitě není tak zlá jako za časů občanské války v USA, ale nelze nevidět, že společnost je rozdělená na dvě poloviny a že mezi těmito dvěma polovinami je dost zlé krve,” prohlásil.

Vyzval proto k “odzbrojení” ve verbálních projevech. “Jako předseda Sněmovny cítím svůj díl odpovědnosti za rozdělení společnosti, přeji si, aby se ony příkopy podařilo zasypat a my byli opět jediným spojeným národem, jakým jsme byli při vzniku Československa nebo v roce 1989,”dodal.

Vyzval také k dialogu a varoval před šířením nenávisti. “Demokracie není boxerský ring. I při protestech na ulicích a náměstích můžeme zůstat slušnými lidmi, vulgarity, šibenice, osobní urážky, rasismus, výhrůžky, to do demokracie nepatří. Dnes máme svobodu projevu, nikdo nám ji nemůže vzít. Můžeme jen sami zpochybnit, když ji zneužijeme k napadání druhých a k šíření nenávisti,” uvedl.

Zdůraznil, že demokracie nepotřebuje násilí, ale dialog. Pokusí se dát novoroční závazek, že jako předseda Sněmovny bude více bojovat za respekt a úctu mezi poslanci, za slušnější diskusi i za větší svornost všech stran při hledání a prosazování společných národních zájmů. “A respektování vůle voličů, protože to je demokracie,”dodal.

Vondráček se stal předsedou Sněmovny po volbách v roce 2017. V předchozím volebním období byl jejím místopředsedou. Poslancem za hnutí ANO se stal v roce 2013. Předtím působil jako advokát.

Zprávy - další články

Doporučujeme