Vrah z tramvaje čeká na trest. Náhodnou cestující prý zabil ze zoufalství

1. listopadu 2016·Zprávy·Redakce

Dvaašedesátiletý Jan Holman dostal od soudu 17letý trest vězení. Odpyká si to za vraždu cestující, kterou zastřelil v únoru 2014 v pražské tramvaji číslo 17. Protože potřeboval peníze na cestu domů do Posázaví.

V pondělí 10. února přijel Jan Holman z Poříčí nad Sázavou do Prahy za synem, s kterým měl domluvenou práci. Syn, se kterým dlouhodobě příliš nevycházel, jej však odbyl kvůli vlastním zdravotním potížím, a tak poprosil o přespání u jeho přítelkyně. V úterý se nechal ošetřit v nemocnici kvůli vyhřezlým plotýnkám a přespal u synovy přítelkyně i v noci na středu. Při žádosti o další nocleh už byl odmítnut a protože prý neměl peníze na cestu zpátky, strávil noc ze středy na čtvrtek 13. února popojížděním v tramvaji.

“Rozmýšlel jsem o tom, co udělám a jak se dostanu domů. Nevěděl jsem, co dělat. Dostal jsem se do takovýho zvláštního stavu beznaděje, nazval bych to panický pomatení mysli. Zůstal jsem bez prostředků, sám, v bolestech. Přestal jsem uvažovat normálně, začalo mi být všechno jedno,” řekl dnes Holman u soudu. 

Kdyby se žena otočila, prý by ji nezastřelil

Když u branického nádraží vystoupili z tramvaje všichni lidé kromě jediné cestující, rozhodl se k hrůznému činu.  Čtyřiašedesátiletou Danuši S. zastřelil pistolí zezadu z bezprostřední blízkosti do krku mezi zastávkami Nádraží Braník a Černý kůň. “To bylo pár vteřin od myšlenky ke skutku. Kdyby se paní bejvala otočila, bylo by to všechno jinak, protože já bych to neudělal,” vypověděl Holman. 

Ženě odcizil kabelku, ve které měla peněženku s částkou 1700 korun. Byl tam i mobil sluneční brýle, drobné věci osobní potřeby, platební karta, a osobní doklady. Vše v celkové hodnotě 6545 korun. Holman i s kabelkou utekl z tramvaje, krvácející ženy v bezvědomí si spolucestující všimli až po několika dalších zastávkách. Zachránit se ji už nepodařilo. Letos 25. května Holman přišel na policii v Praze a přiznal se. 

FOTO: ČTK + Patrik Pašek/Frekvence 1

Zprávy - další články

Doporučujeme