Vražedkyně Janáková putuje zpátky za mříže. Okresní soud na ni uvalil vazbu

24. října 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Okresní soud v Opavě dnes uvalil vazbu na odsouzenou vražedkyni Petru Janákovou, nyní Novou, v souvislosti s čerstvým stíháním za trestný čin křivé obvinění. Obvinění souvisí s jejím nařčením vězeňských dozorců ze znásilnění. Soud dospěl k názoru, že by se mohla trestnímu stíhání vyhýbat. Obviněná s rozhodnutím nesouhlasí, podala stížnost.

Janáková, která si před časem změnila jméno na Nová, si odpykávala 30 let vězení za vraždu z roku 2017. Ve vězení otěhotněla, což znamenalo, že musela být dočasně propuštěna. Dítě se jí narodilo koncem srpna. Tvrdila, že ji ve věznici v Opavě znásilnili dozorci, což se nepotvrdilo. Policie ji zadržela, obvinila a požádala soud o vzetí do vazby.

Státní zástupce Michal Koflák novinářům po dnešním neveřejném zasedání řekl, že důvodem vazby je obava z toho, že by se Nová vyhýbala trestnímu stíhání, popřípadě později i trestu. “Během vazebního zasedání se k trestné činnosti přiznala. Křivě obviněnému se chce omluvit. Lituje toho,” řekl žalobce.

Dodal, že dítě je v péči sociálních pracovníků. Soudkyně Natálie Krausová dodala, že ještě v jednací síni žena podala proti rozhodnutí stížnost. “Rozhodovat tak bude ještě Krajský soud v Ostravě,” doplnila soudkyně.

Zprávy - další články

Doporučujeme