Za nenávistné výroky byl v Německu obviněn 96letý bývalý člen SS

24. července 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Státní zastupitelství v Hildesheimu na severu Německa podalo žalobu na bývalého člena jednotek SS Karla Müntera, který se podle něj dopustil nenávistných výroků a hanobení památky zemřelých za druhé světové války. S odvoláním na mluvčího prokuratury o tom ve středu informovala agentura DPA. Krajně pravicová scéna v Německu Müntera považuje za žijící ikonu.

Šestadevadesátiletý muž čelí obvinění, že v rozhovoru s časopisem veřejnoprávní televize ARD Panorama zlehčoval nacistické zločiny a masakr v severofrancouzském městečku Ascq.

Při něm jednotky SS povraždily v odplatě za akci francouzského odboje 86 francouzských civilistů. Münster se coby člen divize SS Hitlerjugend na masakru osobně podílel, za což byl francouzským soudem v roce 1949 v nepřítomnosti odsouzen k trestu smrti. Ten však nebyl vykonán, neboť ústava SRN neumožňuje vydávat občany do cizích zemí.

“Když muže zatknu, mám za něj zodpovědnost, když ale utíkají, mám právo je zastřelit,” řekl ve skandálním rozhovoru s ARD. Zpochybnil také počet židovských obětí během holokaustu: “Nebyly tehdy miliony Židů, to již bylo prokázáno. Někde jsem četl, že ta čísla, o nichž se mluví, nejsou správná”.

Münter, který po druhé světové válce dlouhá léta pracoval jako obyčejný úředník na poště, se stal ikonou německých neonacistů a vystupoval na mnoha krajně pravicových akcích.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme