Za psa s výcvikem nižší poplatky! Město Slaný schválilo novou vyhlášku

16. února 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Vyhláška ve Slaném zvýhodní majitele psů, kteří s nimi absolvují výcvik. Sníží jim dlouhodobě poplatek za psa, a to o 50 procent. Výše poplatku se ve městě liší i podle lokality. Vyhlášku v pondělí schválili slánští zastupitelé. Město tak chce podle starosty Martina Hrabánka (ODS) pozitivně motivovat majitele psů k jejich výchově, aby se nemusel omezovat pohybu psů vyhláškou, jako tomu je v jiných městech.

Výše ročních poplatků za psy ve Slaném je podle starosty v rozpětí od 150 korun do 1000 korun, záleží na lokalitě a dalších podmínkách. Výše slevy za psa s výcvikem je stanovena na 50 procent, ale maximálně 300 korun ročně. Pro konkrétního psa bude platit doživotně.

O platnosti osvědčení o výcviku budou rozhodovat slánští radní, kteří každoročně schválí seznam pověřených kynologických stanic. Počítá se ale i s případy, kdy pes osvědčení získá i v jiném městě. Rozsah výcviku by měl být minimálně 25 hodin. Výcvik psů by měl přispět nejen k jejich větší poslušnosti, ale také k jejich socializaci a obecně zodpovědnějšímu přístupu majitelů při venčení.

Ve Slaném, které má asi 16.000 obyvatel, je registrováno přes 1300 psů. Roční příjem města za poplatky činí přibližně půl milionu korun.

Psy se nedávno zabývalo i příbramské zastupitelstvo. V lednu schválilo vyhlášku upravující pravidla pro pohyb psů ve městě. Předpis například stanovuje, že psi se mohou volně pohybovat po městě, ale musejí mít náhubek. Majitelé je mohou brát i na veřejné akce, ale jen s náhubkem a na vodítku.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme