Za smrt lyžaře (†50) na sjezdovce v Liberci dostal záchranář podmínku

14. srpna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Podmíněný trest dostal záchranář horské služby, do jehož čtyřkolky loni v lednu narazil na sjezdovce lyžař a svým zraněním později podlehl. Záchranář se proti rozsudku na místě odvolal, uvedla liberecká příloha dnešní MfD. Muži původně za trestný čin usmrcení z nedbalosti hrozil až šestiletý trest.

Neštěstí se stalo loni 29. ledna na úzké sjezdovce zvané Liberecká při dojezdu k lanovce na Černý vrch. Lyžař zemřel poté, co v nepřehledném místě čelně narazil do pásové čtyřkolky 61letého horského záchranáře, který jel na pomoc zraněnému. Podle znalců jel lyžař v místě střetu třikrát rychleji, než bylo bezpečné a na skútr nestačil zareagovat.

„Soudkyně dospěla k závěru, že obžalovanému nelze klást k tíži, že nejel na, či zcela při kraji sjezdovky, jak je stanoveno podle normy ČSN. Neboť konkrétní okolnosti na místě mu to objektivně neumožňovaly,“ uvedl pro MfD mluvčí Okresního soudu v Liberci Přemysl Pechlát.

Bez viny však podle soudu nebyl ani lyžař. „Bylo prokázáno, že rychlost jízdy, byť se jednalo o úzké místo sjezdovky se zlomem, tomuto nepřizpůsobil. Jel rychlostí okolo čtyřiceti kilometrů v hodině. V této rychlosti nebyl v daném místě schopen dostatečně rychle na překážku na trati zareagovat,“ dodal Pechlát.

Obžalovaný záchranář se proti rozsudku odvolal a nadále zůstává ve službě. „Z pohledu organizace, která zajišťuje první pomoc na lyžařských svazích, jsem hodně nervózní. Tento problém se netýká jen kolegy z Ještědu, ale týká se všech kolegů z celé České republiky, kteří by mohli být kvůli své práci lehce kriminalizováni za věc, kterou nemohli ovlivnit,“ myslí si náčelník Horské služby pro Jizerské hory René Mašín.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme