Za smrt pěti dívek při únikové hře v Polsku hrozí zadrženému až osm let vězení

7. ledna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Forensic and other police experts examine the site of a fire in an Escape Room, in Koszalin, northern Poland, on Saturday, Jan. 5, 2019. Investigators in Poland on Saturday blamed a gas leak in a heating system at an “Escape Room” for a fire that killed five teenage girls and injured a man. (AP Photo)

Až osm let vězení hrozí muži, který byl zadržen poté, co v pátek v únikové místnosti v Koszalinu na severu Polska zemřelo udušením při požáru pět patnáctiletých dívek. Muž byl v neděli obviněn, že "vědomě přispěl k vzniku nebezpečí, že propukne požár", a tak "neúmyslně přispěl i k smrti" pětice kamarádek, uvedla místní prokuratura podle televize TVN 24.

Zadržený a obviněný muž, který je vnukem majitelky podniku, fakticky připravoval únikové místnosti – a je tedy podle mluvčího prokuratury podezřelý, že nebral na vědomí, že tyto místnosti nejsou správně vytápěny a hlavně postrádají nouzové východy.

Obhájci obviněného Milosze S. podle stanice uvedli, že jejich klient obvinění odmítl. Ale je tak zoufalý z toho, co se stalo, že nebyl schopen podat další vysvětlení. Jen do protokolu vyjádřil soustrast pozůstalým a zdůraznil, že nesmírně lituje toho, co se stalo.

Bezprostřední příčinou požáru byla podle prokuratury netěsná nádoba s plynem, ale znalci mají konečný názor vyjádřit za několik dní, poznamenala TVN 24 a dodala, že velitel polské policie Jarosław Szymczyk již dříve ujistil, že případu se věnují nejzkušenější kriminalisté.

Pětice 15letých dívek chtěla únikovou hrou v Koszalinu na severu Polska oslavit narozeniny jedné z nich. V areálu ale začalo hořet a dívky se v místnosti, ze které se v rámci hry snažily dostat, udusily.

Polské úřady po páteční tragédii zavřely 13 areálů provozujících únikové hry. Zkontrolováno jich bylo zatím asi 180 z přibližně 1100 v zemi. Premiér Mateusz Morawiecki prohlásil, že budou uzavřeny všechny podniky s únikovými hrami, které nesplní bezpečnostní předpisy.

Zprávy - další články

Doporučujeme