Za války vyráběli bedničky pro granáty. Dnes mají piana Petrof opět světový zvuk

7. září 2015·Zprávy·Luboš Procházka

Značka Petrof přestála války, hospodářské krize, i změny režimu a v současnosti je největším výrobcem pian v Evropě. Zakladatel rodinné firmy Antonín Petrof zemřel před 150 lety, 7. září 1915.

Antonín Petrof se narodil do rodiny truhláře, ale v osmnácti odešel do Vídně ke strýci, který vlastnil malou továrnu na výrobu klavírů. To se mu zalíbilo natolik, že po hned návratu domů postavil a prodal čtyři klavíry. Otcovu dílnu přestavěl a v roce 1876 získala jeho výroba tovární charakter. Postupně převzal konkurenční závody v Hradci Králové, Litomyšli i bývalý podnik strýce a jeho firma se stala největší továrnou na klavíry a piana v Rakousku-Uhersku.

Prosperovala i v rukou synů po smrti zakladatele.  Zboží se vyváželo do Evropy, Jižní Ameriky, Afriky, Číny a Austrálie, otevřeli pobočku v Londýně. Ale pak přišla zase válka a místo klavírů se u Petrofů začaly vyrábět dřevěné bedničky pro dělostřelecké granáty. Po únoru 1948 byla na tamní výrobu uvalena národní správa, přesto o deset let později získal Petrof na výstavě EXPO v Bruselu zlatou medaili za koncertní křídlo Mondial.

Potomci Antonína Petrofa se do podniku vrátili až v roce 1991, ovšem v restitucích jim přiznali pouhá čtyři procenta továrny a museli zbylý podíl vykoupit. Nyní Petrof prodá ročně na 1500 pianin a klavírů do více než 70 zemí. Jeho roční tržby se pohybují kolem 220 milionů korun. Klavíry Petrof je možné najít v milánské La Scale, nebo v opeře v Sydney. S nástroji tohoto jména koncertovali jazzmani Duke Ellington či Herbie Hancock, šansoniéři Charles Aznavour nebo Gilbert Bécaud. A jeden Petrof vlastní i Paul McCartney z legendárních Beatles.

Zprávy - další články

Doporučujeme