Záchranáři z thajské jeskyně: Až pět chlapců mohlo zemřít

17. července 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Záchrana dvanácti chlapců a jejich trenéra, které monzunové deště uvěznily v jeskynním komplexu, byla extrémně náročná i pro školené profesionály. "Byla to jedna z nejsložitějších a nejnebezpečnějších akcí vůbec a i profesionální potápěči měli strach," svěřil se jeden ze zasahujících potápěčů, Angličan Jason Mallinson v pořadu televize ABC 4Corners. 

“Hlavní tým měl 150 členů, s ničím tak obtížným jsme se ještě nesetkali,” uvedl v pořadu Mallinson. Podle potápěčů dnes všichni hovoří o hrdinství z jejich strany, oni však prý byli do poslední chvíle plní pochyb a strachu.

Záchranáři údajně počítali s tím, že čtyři až pět chlapců zřejmě při přepravě zemře. “Byla to otázka života a smrti. Báli jsme se, že nezachráníme všechny. Výsledek celé mise je zázrak,” uvedl Craig Challen, který se společně s Richardem Harrisem staral o zdravotní stav chlapců.

“Nešlo jen o obtížnou akci, ale komplikací byl i věk chlapců. Měli jsme na starost drobné dítě a při potopu máte jen omezené možnosti, jak pomoct, když se něco stane,” dodal Challen.

“Byli neuvěřitelně stateční a nezaznamenal jsem u nich žádný náznak paniky,” prozradil další z potápěčů, Chris Jewell. Chlapci prý před extrémně náročnou cestou dostali pro jistotu malé množství anestetika, aby se uklidnili. Každý záchvat paniky by totiž mohl stát život jak je, tak záchranáře. Nakonec zemřel jediný člověk, thajský potápěč Saman Kunan.

Zprávy - další články

Doporučujeme