Začíná natáčení nejdražšího českého filmu v historii

17. září 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Petr Jákl – Facebook

Režisér Petr Jákl v pondělí začíná natáčet historický velkofilm Jan Žižka. Rozpočet má půl miliardy korun, což z něj činí dosud nejdražší film české kinematografie. Titulní roli ztvární americký herec Ben Foster. V dalších rolích se objeví Sophie Loweová, William Moseley, Michael Caine, Til Schweiger nebo čeští herci Ondřej Vetchý, Marek Vašut či Jan Budař.

Jákl film plánoval osm let. Chce příběhem o mladých letech Jana Žižky natočit velkou filmovou podívanou, ale hodlá se také držet historických faktů. Tam, kde chybí, plánuje reálie doplnit fikcí. “Není třeba zřejmé, o které oko Žižka přišel, při studiu pramenů se píše z poloviny o pravém, z poloviny o levém,” uvedl režisér a producent.

Film se bude točit v barrandovských ateliérech, ale také v mnoha českých lokacích, na středověkých hradech a dalších místech spjatých s historií. Vzniká na základě scénáře Marka Dobeše a Michala Petruše, pod definitivní verzí scénáře je podepsán sám Jákl. Historickým poradcem filmu je Jaroslav Čechura.

Podle Jákla bylo několik desítek verzí scénáře. “Zůstali jsme v tom, že je o mladém Žižkovi, což mě jako téma zaujalo. Je to něco jiného než husitské války, které již kdysi byly natočené, Pro mě období jeho mládí je zajímavější, protože to je zrod bojovníka,” řekl.

Původně se měl snímek točit s rozpočtem 80 milionů korun, před třemi lety byl zvýšen na 300 milionů. “A dneska už jsme skoro na půl miliardě, což už je mimo moje chápání,” popsal Jákl rostoucí nároky na výpravný snímek s historickými kostýmy a bojovými scénami, které se mu ale daří naplňovat.

S uvedením filmu do kin se počítá v roce 2020. Spolu s Jáklem ho bude produkovat hollywoodský producent Cassian Elwes, který stojí za desítkami známých filmů, jako je například Klub poslední naděje.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme