Začíná proces s teroristou, který pomáhal s útokem na pařížský Bataclan. Hrozí mu až 40 let

5. února 2018·Zprávy·Redakce

Za přísných bezpečnostních opatření dnes v Bruselu začne proces se Salahem Abdeslamem, přímým účastníkem teroristických útoků v Paříži z listopadu 2015. Foto: reprofoto YouTube

Za přísných bezpečnostních opatření v pondělí v Bruselu začne proces se Salahem Abdeslamem, přímým účastníkem teroristických útoků v Paříži z listopadu 2015. Francouz marockého původu je obžalován ze střelby na policisty během zásahu v belgické metropoli v roce 2016. Hrozí mu trest odnětí svobody až čtyřicet let. Proces měl začít již v prosinci, soud ho ale odložil na žádost Abdeslamova obhájce.

Nyní osmadvacetiletý Salah Abdeslam se podle vyšetřovatelů podílel na teroristických útocích v Paříži ze 13. listopadu 2015, při kterých zahynulo 130 lidí. Na rozdíl od svého bratra i dalších členů teroristické buňky při atentátu nebyl zabit ani nespáchal sebevraždu, ale odjel z Paříže do Bruselu. Několik měsíců se pak úspěšně skrýval.

Belgičtí policisté jej nakonec našli v jednom z domů v bruselské části Forest. Při razii 15. března 2016 Abdeslam a další islamista Sofiane Ayari tři policisty postřelili a dokázali uniknout. Třetí radikál Mohamed Belkaid, který se s nimi skrýval, při incidentu zahynul.

Abdeslama se nakonec podařilo o pár dní později zadržet v bruselské čtvrti Molenbeek. Čtyři dny po jeho zatčení zaútočili teroristé na letišti a v metru v Bruselu. Atentát si vyžádal 32 mrtvých.

U soudu se mají Abdeslam s Ayarim zodpovídat z pokusu o vraždu policistů a nedovoleného ozbrojování, obojí “v souvislosti s terorismem”. Abdeslama vydala Belgie předloni kvůli teroristickým útokům v Paříži do Francie. Kvůli procesu bude denně převážen z věznice v severofrancouzském Vendin-le-Vieil do bruselského justičního paláce. Jakým způsobem bude transportován, není jasné. Ve francouzských médiích se před časem objevily informace, že bude využit vrtulník.

Odklad začátku procesu, který byl původně naplánovaný na prosinec, si vyžádal nový Abdeslamův obhájce Sven Mary, aby se seznámil se spisem. Mary už Abdeslama zastupoval, loni v říjnu ale od jeho obhajoby upustil, neboť Francouz odmítal komunikovat.

Proces je zatím naplánovaný do pátku. Podle některých belgických médií by ovšem po pondělním začátku mohly následovat další průtahy.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme