Začíná sčítání ptáků v krmítkách, zapojit se může každý

4. ledna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

V Česku v pátek začíná vůbec první sčítání ptáků na krmítkách. Zapojit se může až do neděle každý, pozorovat může u v krmítku na okně či balkoně, na zahradě, v parku či na jiných místech. Na webu pořádající České společnosti ornitologické najdou zájemci bližší informace a také si tam mohou stáhnout sčítací arch, který jim při sčítání pomůže. Ornitologové díky akci získají informace o tom, jací ptáci v Česku zimují.

V Plzeňském, Jihočeském a Karlovarském kraji se do sčítání zapojí také ornitologové ze sousedního Bavorska v rámci společného programu Ptačí hodinka. Bavorská společnost Landesbund für Vogelschutz pořádá podobné akce už od roku 2005. V ostatních krajích je připravený program Ptačí krmítka, který je založený na stejném principu.

Účastníci sčítání budou ptáky pozorovat a sčítat po dobu zvolené hodiny. Je možné účastnit se opakovaně, pozorování se ale zapisuje pro každou hodinu zvlášť. Lidé mají sčítat pouze ptáky, které během sčítací hodiny skutečně viděli. Důležité jsou i záznamy o tom, že ptáci v danou hodinu na místo pozorování nepřilétli. U každého druhu se zapisuje vždy nejvyšší počet jedinců spatřených najednou. Účastníci budou moci data odesílat elektronicky nebo poštou do 15. ledna.

Ornitologové díky sčítání získají informace o tom, jací ptáci se v Česku v zimě vyskytují, kteří ubývají a kteří přibývají nebo jaké prostředí nejraději využívají. Získaná data také mohou porovnat s německými kolegy.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme