Záhadné odstranění graffiti z Karlova mostu bylo provedeno neodborně

29. července 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

V noci na 28. července 2019 někdo odstranil graffiti z Karlova mostu. Restaurátoři přitom den předtím začali pilíř od sprejerského nápisu čistit. Místo nyní zkontrolují památkáři. Budou posuzovat, zda nedošlo při dosud neobjasněném odstranění graffiti k poškození kamene. Nápisem přibližně pět metrů dlouhým a dva metry vysokým pilíř Karlova mostu posprejovali dva němečtí mladící v polovině července.

Neobjasněné očištění pilíře Karlova mostu od sprejerského nápisu v noci na neděli bylo provedeno neodborně. Na zdi zůstaly zbytky zateklé barvy, uvedla v pondělí mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. Do spár mohlo zatéct také ředidlo. Památkáři proto dnes odebrali na místě vzorky kamene. Laboratoř má zjistit, jaký prostředek byl k očištění kamene použit. Dva němečtí mladíci v polovině července nasprejovali na pilíř mostu nápis o rozměrech pět krát dva metry. Restaurátoři ho v sobotu začali odstraňovat, plánovali, že práce budou trvat asi dva týdny.

“K očištění došlo nějakým proudem. Na zemi jsou stékance. Jestli byla použita chemikálie, nemusíme nyní poznat. Kdyby to byla chemikálie, byla by to jistě těkavá látka, která nemusí být cítit,” řekl ČTK restaurátor Jan Mjartan, který měl odstranění graffiti na starost. V pátek podepsal s TSK na zakázku smlouvu.

Po laboratorním rozboru bude muset restaurátor podle Liškové pilíř dočistit, případně kameny ošetřit. Výsledky z laboratoře by měly být k dispozici do několika dnů.

K neočekávanému očištění kamenů se nikdo nepřihlásil. Na místě nejsou městské kamery, podle Liškové mohly akci zachytit maximálně soukromé kamery, pokud v okolí jsou.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme