Zákazníci si stěžují na řetězec H&M: Číslování velikostí nedává smysl!

15. června 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Obchodní řetězec s módou H&M čelí dlouhodobě kritice, protože jeho číslování velikostí prý neodpovídá realitě. Zákaznice si stěžují, že musí nakupovat oblečení o 3 nebo 4 velikosti větší, než kdekoli jinde, a že nikdy nemají jistotu, jaké číslo jim padne. Společnost proto nyní oznámila změnu.

Jednou z mnoha kritiček velikostí H&M se stala 22letá Britka Lowri Byrne. V městě Plymouth v Anglii se zeptala zaměstnance prodejny, jestli si může vyzkoušet konkrétní kousek oděvu ve velikosti 18 (46,L), protože v menších prakticky nemohla ani dýchat. Pracovnice jí prý odvětila, že bude muset jít nahoru ještě tak o tři velikosti. Byrne to pořádně zaskočilo, protože v jiných obchodech běžně kupuje zboží ve velikosti 12 (40, M).

Dívka svou zkušenost zveřejnila na internetu a brzy se objevilo velké množství lidí, kteří jí dali za pravdu. Podobná nařčení se navíc objevila už v minulosti.

“Jsem si celkem jistá, že v továrnách H&M označují velikosti oblečení jen tím, že se na ně podívají… ,Jo, tohle vypadá jako dvanáctka, možná osmička? Tak něco… Možná na to prostě dáme M!’ Jsem britská velikost 12, ale v H&M spadám do škály od S, přes 10 až k 18 a L. Některé věci nejsou symetrické, i když mají být. Nechápejte mě špatně, MILUJU H&M, ale naprosto souhlasím s tímhle příspěvkem! Ty velikosti jsou na hlavu! Nesouhlasím, že všechno je malé. Někdy je to naopak extrémně lichotivé! Ale mohli byste si vybrat dva kousky stejné velikosti, stejné barvy atd. a stejně by každý z nich seděl zcela odlišně,” napsala k původnímu příspěvku Katy Laughton-Paxton Brooks.

“Jako zaměstnanec u H&M mívám tyhle rozhovory každou chvíli. Nemám tušení, co lidem říct, protože mají pravdu. Jsem 8-10, ale nosím cokoli od XS, přes 10 až k L… Je to šílené a trochu depresivní. Navíc oblečení není dělané na různé tvary těla,” napsala zase Phaedra Eleanor Clarke.

Zákazníci se však zřejmě konečně dočkali nápravy, jelikož firma tento měsíc oznámila, že své číslování přehodnotí. Podle oficiálního vyjádření by se nyní rozměry dřívější velikosti 12 měly rovnat velikosti 10. Krok společnosti se setkal s pozitivním ohlasem. Nějakou dobu se však nakupující budou setkávat s určitým zmatkem, protože potrvá, než se staré oblečení s menším číslováním zcela nahradí tím nově značeným.

 

Please sort your sizes out because this is absolutely ridiculous!I'm a size 12 and small busted and today in a H&M…

Zveřejnil(a) Lowri Byrne dne 25. květen 2017

“Prosím, vyřešte si číslování velikostí, protože tohle je absolutně směšné! Jsem velikost 12 a mám malá prsa a dnes v H&M jsem se musela zeptat, jestli tyhle šaty mají i ve velikosti 18 (neměli…). Šaty, které mám na sobě na fotce, jsou velikost 16 a skoro jsem v nich nemohla dýchat. Nejen, že je to otravné, protože jsem si ty šaty opravdu chtěla koupit, ale spousta žen si bere k srdci, jakou velikost šatů si kupují. Kdybych byla jedna z těchto dívek (naštěstí mezi ně nepatřím) a musela bych požadovat velikost 18, úplně by mě to zničilo,” píše Byrně v příspěvku, který pověsila na facebookové stránky značky.

“Když jsem se zeptala, jestli tyto šaty mají ve velikosti 18, prodavačka mi řekla ,Budete muset jít ještě o pár velikostí nahoru,’. O několik?!? Jít nahoru o 3-4 velikosti by vám skutečně mělo ukázat, že byste měli přehodnotit svoje číslování velikostí,” končí příspěvek.

Zprávy - další články

Doporučujeme