Záplavy na západě Japonska mají zřejmě už 81 obětí

8. července 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Záplavy na západě a jihu Japonska si vyžádaly nejméně 81 mrtvých, dalších 58 lidí se pohřešuje, uvedla televize NHK. Podle premiéra Šinzóa Abeho jsou snahy o záchranu bojem s časem. Japonská vláda zatím potvrdila 48 mrtvých a 28 nezvěstných, o kterých se domnívá, že také zemřeli. Úřady v neděli vydaly další varování před přírodní pohromou na ostrovech Kjúšú a Šikoku. Evakuovat se mají téměř dva miliony lidí, na řadě míst hrozí sesuvy půdy. Jižní japonské ostrovy sužují třetím dnem silné deště.

Mluvčí japonské vlády Jošihide Suga řekl, že stále nejsou informace o tom, kde se nachází 92 lidí, většinou z jižní části prefektury Hirošima. Do záchranných operací se zapojilo na 40 vrtulníků.

Úsilí záchranářů je bojem s časem,” řekl médiím premiér. “Záchranářské týmy dělají, co mohou,” ujistil. Japonská vláda zřídila při úřadu premiéra krizové centrum a vyslala do akce 54 tisíc záchranářů z řad armády, policie a hasičských sborů.

Japonský meteorologický úřad uvedl, že tříhodinové akumulované srážky v jedné oblasti prefektury Koči dosáhly 26,3 centimetru, což je nejvíce od zahájení takových měření v roce 1976. Určování počtu obětí je obtížné, protože dešti, záplavami a sesuvy půdy je zasažena rozsáhlá oblast. Úřady varovaly, že sesuvy půdy by mohly nastávat i poté, co déšť ustane.

Úřady nařídily evakuaci přibližně dvou milionů lidí a dalším 2,3 milionu evakuaci doporučily, třebaže v některých oblastech už pršet přestalo a záplavy ustupují. Varování před sesuvy půdy platí ve více než čtvrtině japonských prefektur.

Současné katastrofální záplavy patří k nejtragičtějším živelným pohromám v Japonsku za poslední čtvrtstoletí, pokud se tedy odhlédne od dvou vůbec nejhorších – zemětřesení a cunami v roce 2011 (skoro 19.000 mrtvých) a ničivého zemětřesení v Kóbe o 16 let dříve (5500 obětí). V září 2014 si výbuch vulkánu Ontake na ostrově Honšú vyžádal 56 obětí, které se udusily sopečným popelem. O deset let dříve pak tajfun Tokage, který přešel přes velkou část japonského území, zabil 95 osob. V létě 1993 zemětřesení západně od ostrova Hokkaidó spolu s vlnou cunami připravilo na ostrově Okuširi o život 239 lidí.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme