Zástupci hospiců: Odmítáme se podílet na eutanazii pacientů

23. května 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Zástupci Asociace poskytovatelů hospicové a paliativní péče (APHPP) se odmítají podílet na eutanazii pacientů. ČTK o tom informovali v tiskovém prohlášení. Reagují tak na připravovaný návrh zákona o eutanazii a názory lékařů, podle nichž by v případě povolení eutanazie neměla být prováděna v nemocnicích. V ČR se nyní eutanazie trestá jako vražda. Ve většině zemí je eutanazie nezákonná, první ji legalizovalo v roce 2002 Nizozemsko.

Poslankyně Věra Procházková (ANO), která se na přípravě zákona podílí, pro Aktuálně.cz uvedla, že nejlepší by bylo, kdyby eutanazie probíhala v hospici nebo mobilním hospici, tedy u pacienta doma za přítomnosti jeho pracovníků.

Ti to ale odmítají. Podle nich vychází z nepochopení role paliativní medicíny a role lůžkových i domácích hospiců. “Základní funkcí hospiců je poskytovat takovou zdravotní i další péči, aby pacient mohl dožít v důstojném prostředí bez zbytečného strádání fyzického i nefyzického, a to až do přirozené smrti,”uvedli v prohlášení.

Péči v hospicu, ať už v jeho prostorách nebo u pacienta doma, zajišťuje tým lékařů, zdravotních sester, sociálních pracovníků, psychologů, duchovních a dobrovolníků 24 hodin denně.

“Všem pracovníkům hospiců jde především o kvalitu a důstojnost života pacienta s těžkou nemocí, nikoli o násilné ukracování života,”napsali dále. Hospice podle nich vyrostly na úctě k lidskému životu až do jeho přirozeného konce, jsou účinnou a v praxi ověřenou odpovědí na myšlenky koketující s umělým ukracováním lidského života. Často jsou také spojené s církevním prostředím.

Poslankyně Procházková mluvila o přípravě návrhu zákona o eutanazii na konferenci České lékařské komory v polovině května. Lékaři na ní o eutanazii diskutovali, zaznívalo zejména to, že by neměla být spojována s nimi a nemocnicemi. Poslední podobný návrh vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL, odmítla v roce 2016. Předloha počítala s tím, že by možnost měli mít lidé jen v beznadějném stavu, žádost by posuzovala komise. Sněmovna podobnou úpravu zamítla už v roce 2008.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme