Zdeněk Nekula: Naším cílem je, abychom měli zdravější potraviny, lépe se starali o půdu a hospodařili v krajině

21. ledna 2022·Zprávy·Barbora Turková·Čestmír Strakatý

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Kdo bude mít právo na dotace a jak udělat z České republiky zemi, která bude potravinově více nezávislá? Co je cílem nového ministra zemědělství? A jak je na tom problém s dvojí kvalitou potravin?

Minulý týden demonstrovali zemědělci proti vládě ohledně dotací. “Vnímám to tak, že je to určitá forma komunikace a vyjednávání, ale nemyslím si, že je to příliš šťastné. Dveře mají u mě zemědělci otevřené,” říká ministr Zdeněk Nekula, který chce s protestujícími zemědělci mluvit i v budoucnu. “V minulosti se dotační kyvadlo vychýlilo směrem k velkým podnikům a menší zemědělci dostávali zhruba o dva tisíce méně na hektar. My to kyvadlo pouze narovnáváme do roviny,” vysvětluje Nekula.

Rozdělování dotací bude spravedlivější

Podle ministra nelze vypíchnout jednu důležitou věc a je potřeba to brát ve větším kontextu. “Všichni se teď upnuli na redistributivní platbu, kterou jsme se rozhodli navýšit na 23%, což je rozumné a dobrý kompromis. Pokud takto budeme mít zvýšenou redistributivní platbu, nebudeme zastropovány dotace. V druhém pilíři budeme zastropovovávat dotace na investiční projekty. V minulosti se ale stávalo, že výše dotace byla až 150 milionů korun, my ji ale snižujeme maximálně na 30 milionů korun na jeden projekt,” říká ministr. V rámci EU se rozhodlo, že zastropování dotací bude dobrovolné.

Zemědělci mají také možnost přejít do ekologického zemědělství, kde bude míra podpory vyšší. To se ale nelíbí předsedovi zemědělského svazu Martinovi Pýchovi, který si myslí, že vysoká podpora ekologického zemědělství poškodí to produkční bez reálného dopadu na nabídku potravin v režimu bio. “Zemědělci musí splňovat různá kritéria. Naším cílem je, abychom měli zdravější potraviny, lépe se starali o půdu a hospodařili v krajině. Je to celý soubor opatření, abychom žili zdravěji,” reaguje Nekula.

Dodává, že do roku 2030 by se chtěli dostat do režimu ekologického zemědělství. “Je to o tom, abychom méně hnojili a používali méně pesticidů,” vysvětluje Nekula. Rozdělování dotací by teď mělo být férovější a spravedlivější. “Jde nám o to, abychom více podpořili malé a střední zemědělce. Navíc se dostane na více zemědělců a podpora bude více diverzifikována,” tvrdí ministr.

Ministr monitoruje také situaci, co se týče dvojí kvality potravin. “Myslím si, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce neustále zkoumá situaci. Na konci května končí přechodné období a v rámci novely zákona budeme mít aktivnější možnost toto řešit. Ale hráči na trhu si dávají pozor, aby k tomuto nedocházelo a v tuto dobu nezaznamenáváme problémy s dvojí kvalitou,” vysvětluje Nekula. Ten se chce jako ministr věnovat preciznímu zemědělství. “Umožní nám to posunout zemědělský sektor do vyšší úrovně. Nezdá se to, ale touto cestou budeme moci hnojit a stříkat pesticidy jen tam, kde to opravdu bude potřeba. Je to spojeno s využitím družic, dronů nebo senzorů v půdě,” říká Nekula.

Poslechněte si rozhovor 

Poslechněte si


Zprávy - další články

Doporučujeme