Zdravotníci v nemocnicích příští rok plošně přidáno nedostanou

4. června 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ilustrační foto (Foto: Shutterstock.com)

Všichni zdravotníci v nemocnicích příští rok plošně přidáno nedostanou. Asociace nemocnic ČR v pondělní tiskové zprávě o dohodovacím řízení se zdravotními pojišťovnami informovala, že nezvyšování platů je podmínkou dohody. Odbory začátkem května po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) informovaly, že jim bylo zvýšení platů přislíbeno. Podle nemocnic bude vyšší jen příplatek za směnnost.

Zásadní podmínkou dohody je, že právním předpisem nebudou paušálně zvýšeny sazby v platových tabulkách, neboť v tomto případě by zdroje zdravotních pojišťoven na takovéto navýšení nestačily a chybějící prostředky by pak musel zajistit stát,” uvedla v tiskové zprávě předsedkyně asociace Jaroslava Kunová.

Odbory na zvýšení trvají, podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníkové jim je premiér přislíbil. Zvýšení příplatku za směnnost o 5000 korun vítají. “Neumíme si představit, že by se platy nezvýšily lékařům a ostatním zaměstnancům, a to vzhledem k nabídce na trhu práce, kdy ve zdravotnictví chybí téměř všechny profese,” uvedla ve vyjádření pro ČTK.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme