Želvy v Turecku si užívají prázdných pláží bez turistů

13. listopadu 2020·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Ilustrační foto (Foto: Shutterstock.com)

Na pobřeží Egejského moře se letos vylíhlo a dostalo do vody rekordních 199.096 želv, dvakrát více, než je obvyklé. Lidé kvůli opatřením na zpomalení šíření koronaviru v Turecku na pláže nesmí, a tak mají želvy karety obecné na líhnutí klid. S odvoláním na místní ministerstvo životního prostředí o tom informovala agentura Anadolu.

V Turecku je 22 lokalit, kde vzácné želvy hnízdí, pět z nich je chráněných a monitorovaných. Na pěti sledovaných plážích bylo letos 4785 hnízd, loni to bylo podle ministerstva jen 2266 hnízd. Výrazně přibylo také želvích mláďat, kterým se podařilo dorazit do moře. V roce 2018 jich bylo 84.000, o rok později 94.000 a letos téměř 200.000.

Během léta samice karety obecné kladou vajíčka do písku, mláďata se vylíhnou za 45 až 65 dní. Ani poté ještě nemají vyhráno. Na cestě do moře se orientují podle svitu měsíce a může je proto zmást umělý zdroj světla. Pokud želvy v oceánu přežijí, připlouvají v dospělosti klást vejce na stejnou pláž, na které se narodily.

Kareta obecná je druh želvy, který je rozšířen po celém světě. Žije v Atlantiku, Pacifiku, Indickém oceánu a Středozemním moři. Průměrný dospělý jedinec měří cca 90 centimetrů a váží kolem 135 kilo. Zbarvení mají v rozmezí žluté a hnědé a pro krunýř je typická hnědá až načernalá barva. Mláďata želv a vejce čelí na pevnině velkému množství predátorů. Proto je letošní zjištění tak velkým úspěchem.

Zprávy - další články

Doporučujeme