Zeman bude pokračovat ve schůzkách s adepty na ministry. Babiš mu má dát seznam nominantů

25. června 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman bude pokračovat ve schůzkách s novými adepty na ministry v chystané menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD. Premiér Andrej Babiš (ANO) by pak měl Zemanovi doručit oficiální seznam nominantů ke jmenování do vlády.

Schůzky kandidátů do vlády s prezidentem se odehrají na zámku v Lánech. Zeman postupně přijme poslankyni ANO Taťánu Malou navrhovanou na ministryni spravedlnosti a prezidentku Svazu obchodu a cestovního ruchu Martu Novákovou, kterou chce Babiš na ministerstvu průmyslu a obchodu. Následovat budou kandidáti ČSSD na ministra práce a sociálních věcí a na ministra kultury Petr Krčál a Antonín Staněk.

Babiš v neděli uvedl, že mezi lidmi navrhovanými ke jmenování do kabinetu bude také Miroslav Poche na ministra zahraničí. Odmítají ho Zeman i komunisté, kteří by měli vládu ve Sněmovně při hlasování o důvěře podpořit. Hamáček na Pochem trvá, pokud by ho Babiš nenavrhl, jednalo by se podle předsedy ČSSD o porušení koaliční smlouvy.

Zeman přitom v neděli upozornil, že Poche mezi nominanty nebyl. Podle Babiše šlo jen o informativní dokument. Zeman by mohl novou vládu jmenovat ve středu ráno. Komunisté budou rozhodovat o její toleranci teprve v sobotu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme