Zeman je v dobré fyzické a psychické kondici, řekl prezidentův lékař. Úřad je schopen dál vykonávat

9. ledna 2018·Zprávy·Redakce

Prezident Miloš Zeman. Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman je podle šéfa lékařského konzilia Martina Holcáta v dobré fyzické a psychické kondici a cítí se dobře. Společně s dalšími lékaři to řekl na úterní tiskové konferenci. Odmítli, že by Zeman onemocněl rakovinou. Dotazy novinářů nebyly umožněny. O Zemanově zdraví se často spekuluje.

Zeman loni při řadě svých veřejných vystoupení působil dojmem, že má zdravotní problémy. Často působil unaveně, výrazně také zhubl. Při oznámení své kandidatury loni v březnu řekl, že absolvoval vyšetření, které potvrdilo, že má cukrovku a polyfunkční neuropatii, což bývá neurologická komplikace při onemocněních cukrovkou. V září podstoupil preventivní prohlídku na počítačovém tomografu (CT), která neodhalila žádný problém, o kterém by se nevědělo, oznámil tehdy prezident.

Objevily se spekulace, že Zeman trpí rakovinou. Po brněnském politikovi Svatopluku Bartíkovi, který zprávu napsal na facebook, Pražský hrad požaduje omluvu a pět milionů korun. Onemocnění rakovinou na tiskové konferenci odmítl onkolog Luboš Petruželka. Řekl, že není členem prezidentova lékařského konzilia, byl požádán o nezávislé posouzení dokumentace. Uvedl, že ke dni vyšetření na základě dokumentace nenalezl žádné známky onkologického onemocnění.

Holcát řekl, že je prezident neustále sledován, a dodal, že může potvrdit, že se Zeman cítí velmi dobře. Je podle něj v dobré psychické i fyzické kondici. Ošetřující lékař prezidenta Miloslav Kalaš poznamenal, že Zemanův stav musí být dobrý, když dokázal absolvovat program, který loni měl. Zeman v první polovině roku navštívil Čínu, Vietnam či Kazachstán, právě v té době vypadal často velmi unavený. V druhé polovině roku byl program prezidenta méně hektický.

Kalaš také řekl, že stav Zemana je podle něj takový, aby mohl nadále vykonávat svou funkci.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme