Zeman pohrdá ústavou, vláda je slabá, shoduje se opozice

4. července 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Prezident Miloš Zeman pohrdá ústavou, ocitl se mimo ústavní rámec, shodují se předsedové opozičních stran. Na situaci doplácí Česká republika, uvedli předsedové ODS Petr Fiala a KDU-ČSL Marek Výborný. Podle šéfa hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Víta Rakušana je premiér Andrej Babiš (ANO) slaboch. Opozice tak reagovala na čtvrteční schůzku Zemana s Babišem a s vicepremiérem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem, která se týkala výměny ministra kultury.

Sociální demokracie požaduje, aby Antonína Staňka (ČSSD) v čele resortu nahradil místopředseda strany Michal Šmarda. Staněk podal v polovině května demisi, Zeman ji však odmítl přijmout. Prezident dosud nevyhověl ani návrhu na Staňkovo odvolání, které mu na konci května poslal předseda vlády.

Ani po čtvrtečním jednání se situace s výměnou ministra neposunula, Zeman počítá se schůzkou s Hamáčkem a Staňkem 12. července. Hamáček se poté chystá svolat předsednictvo ČSSD, o svém návrhu dalšího postupu má jasno.

Ideální léto podle prezidenta

“Prezident Zeman pohrdá ústavou, když nekoná ve věci odvolání ministra Staňka,” napsal ČTK Rakušan. “Vidí pánové Babiš a Hamáček, že v této zemi opravdu nehrají první housle? Silný prezident nerespektující ústavu a slabá vláda, slaboch Babiš – to je smutná realita dneška,” uvedl také.

“Předčasné volby nepreferuji, jakkoliv se jich neobávám, vidím i jiná řešení, která mohou tomuto kroku předcházet. A toto je oddálení řešení problému. Prezident si užívá svou představu ideálního horkého léta,” doplnil.

“Miloš Zeman se ocitl mimo ústavní rámec, premiér mu nedokáže nebo nechce čelit, ČSSD znovu odkládá řešení. Neposunuli jsme se nikam, doplácí na to ČR,” uvedl v reakci Fiala.

Vláda se podle Pospíšila nechce bránit

“Tragikomedie s (ne)odvoláváním ministra Staňka bude proto bohužel pokračovat. Vláda se tomuto oslabování parlamentní demokracie neumí a asi ani nechce bránit, zatímco ČSSD všemu jen pasivně přihlíží,” napsal na twitteru šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

“Andrej Babiš sliboval rychlé vyřešení situace, ale nic se nestalo. Je to důkaz jeho neschopnosti. Výsledek jednání je také důkaz naprosté podřízenosti Jana Hamáčka. Kolikrát ČSSD ještě ustoupí? Oba dva aktéři nechávají občany v naprosté nejistotě, navíc neustálé dohady vládních stran paralyzují Česko,” napsal v reakci Výborný.

“V neposlední řadě, Miloš Zeman by měl konečně pochopit, že ústava není trhací kalendář a jednat podle toho,” dodal.

“Vnímám vážnost dané situace v složení vlády. Rozumím i skutečnosti, že pan předseda Hamáček chce, aby situaci a další kroky ČSSD posoudilo její předsednictvo. Nicméně odpovědnost za složení a fungování mají obě koaliční politická uskupení. Myslím si, že prezident republiky má právo znát názor představitelů obou stran a jejich důvody pro výměnu ministra kultury. Myslím si také, že se dalo očekávat, že rozhodnutí prezidenta republiky dnes nezazní,” napsal v SMS zprávě na dotaz ČTK místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme