Zeman: Poslanci jsou nezodpovědní, zvýšení rychlosti na dálnicích budu vetovat!

1. května 2015·Zprávy·Redakce

Prezident Miloš Zeman bude vetovat novelu, která má umožnit jízdu na vybraných úsecích dálnic rychlostí až na 150 km/h. Toto rozhodnutí většiny poslanců považuje za nezodpovědné. 

Prezident uvedl, že považuje za škodlivou jakoukoliv oběť lidského života a jakékoli těžké a koneckonců i lehké zranění. “A protože je prokázána pozitivní korelace mezi povolenou rychlostí a počtem těchto dopravních nehod, považuji rozhodnutí většiny poslanců za nezodpovědné. Tvrzení, že je to v Německu, je sice hezké, ale tak se podívejte na české silnice a srovnejte si je s německými silnicemi,” řekl prezident.

Pokud prezident poslance přesvědčí, že rychlost 150 km/h je příliš vysoká, jeho veto může Sněmovna uznat. Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) řekl, že sám se zvýšením rychlosti nesouhlasí, ale součástí novely je řada dalších bodů, které je nutné přijmout.

Možnost jezdit na vybraných úsecích dálnic za příznivých technických a stavebních podmínek povolenou rychlostí až 150 km/h, schválila Sněmovna v novele zákona o pozemních komunikacích. Konkrétní úseky ale musí schválit ještě ministerstvo dopravy, a to už avizovalo, že zvýšení rychlosti na žádném nynějším úseku nepovolí. Novela rovněž počítá se zvýšením rychlosti z 90 na 110 kilometrů v hodině na vybraných silnicích první třídy.

Zprávy - další články

Doporučujeme