Zeman se sejde s Babišem, tématem by mohla být i kauza Huawei

28. ledna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ilustrační foto

Prezident Miloš Zeman se sejde v pondělí v podvečer na lánském zámku s premiérem Andrejem Babišem. Mezi témata setkání by mohla patřit příprava pravidelné schůzky ústavních činitelů k zahraniční politice, která se uskuteční v polovině týdne. Zeman dříve uvedl, že by chtěl s Babišem probrat situaci kolem varování Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost před výrobky čínských firem Huawei a ZTE.

O koordinační schůzce k zahraničním aktivitám už debatoval Zeman s předsedy obou parlamentních komor Jaroslavem Kuberou (ODS) a Radkem Vondráčkem (ANO) při novoročním obědě v polovině ledna na Hradě. Schůzka se uskuteční ve středu.

Před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE varoval kybernetický úřad před Vánoci. Zeman kybernetický úřad kritizoval a varoval před odvetou Číny. Mluvil o možných hospodářských problémech pro společnosti Škoda Auto a PPF na čínském trhu. Pozornost vzbudila v souvislosti s kauzou Huawei předvánoční schůzka Babiše s čínským velvyslancem, který ji netradičně komentoval veřejně na sociální síti a Babiš ho následně nařkl ze lži.

V pátek se Babiš sešel na Světovém ekonomickém fóru v Davosu s předsedou představenstva Huawei Kenem Hu. Premiér novinářům řekl, že Česko zahájilo analýzu rizik kritické infrastruktury. Hu podle něho mluvil o tom, že Huawei klade důraz na bezpečnost a transparentnost svých výrobků.

Zdroj. ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme